Europa's grootste

Door Martijn Ciere

Het is je vast niet ontgaan dat de vereniging is gegroeid. En niet een klein beetje, allesbehalve: in tien jaar tijd is het ledental van de NKC ruim verdubbeld. Afgelopen week mochten we de 54-duizendste inschrijving ontvangen.

Europa's Grootste Camper Aan Zee

127.000 campers

Qua ledenaantal zijn we dan ook met recht Europa’s grootste camperclub.  En ook met de campermarkt gaat het goed. De teller stond vorige week op 127.000 geregistreerde kampeerauto’s in Nederland, een groei van 9,5 procent in een jaar tijd. De verwachting is dat deze groei zich de komende jaren voortzet.

Bezoek aan Brussel

Deze groei vraagt aandacht op het gebied van belangenbehartiging en lobby. In mijn vorige blog beschreef ik al een aantal uitdagingen voor in de (nabije) toekomst. Met de komst van de ‘public affairs trainee’ hebben wij extra handen om onze belangenbehartiging kracht bij te zetten. Intensivering van de camperlobby zit hem niet alleen in extra handen en om de drie weken een blog; de NKC doet meer. Zo voeren we gesprekken met andere belangenbehartigers en staat een bezoek aan Brussel ook op de agenda.

Internationaal onderzoek

Wanneer we in gesprek zijn met stakeholders is het van belang dat we gefundeerd antwoord kunnen geven op alle vragen rondom het camperen. Antwoorden die we bij jullie halen middels onder meer onderzoek. Recent is het internationaal onderzoek onder Europese camperaars afgerond met mooie resultaten: 11.500 respondenten uit 36 landen hebben ons laten weten hoe, waar en wanneer zij camperen. 

Europa in beweging

Zo rijdt de Europese camperaar gemiddeld 6.800 kilometer per jaar en maakt 7,4 trips. De Engelsen leggen de minste kilometers af (wat waarschijnlijk nog minder wordt ná Brexit) en de Spanjaarden gaan het vaakst op stap. Als ze dan op stap gaan, dan is dat voornamelijk in eigen land. De Zwitsers zijn het meest reislustig en bezoeken voornamelijk andere (buur)landen: 1 procent campert alleen in eigen land. Niet geheel verrassend zijn de maanden april tot en met september de populairste maanden om op stap te gaan. Desondanks zien we dat de camperaar in toenemende mate het hele jaar door recreëert.

Positief camperklimaat

Met deze informatie gaan we aan de slag: om eigen producten en diensten te verbeteren, om belangen te behartigen en er voor te zorgen dat jullie nog lang onbezorgd, vrij en veilig kunnen camperen. Zodat we in tijden van groei van het aantal campers, camperaars en de vereniging, kunnen zorgen voor een positief camperklimaat voor jong en oud, nu en later.