Duurzaam camperen met tips van Carlijn

Door Carlijn Assink (tekst en foto's)

Carlijn Assink (29 jaar) is bezig met een nieuw avontuur. Ze onderzoekt of het fulltime camperleven iets voor haar is. Haar camper, Harrie: een Volkswagen T3, is er eentje die om de haverklap een mankement heeft. Maar goed, dat maakt het allemaal extra avontuurlijk.

Ook al rijd ik in een oude Volkswagenbus, ik vind het belangrijk om op een duurzame en milieuvriendelijke manier te leven. Deze lijn trek ik ook door wanneer ik leef in de camper. Of misschien juist dan, want als ik onderweg ben, verbruik ik veel minder dan thuis. Ik neem jullie graag mee in mijn duurzame keuzes.

Harrie de camper

Mijn T3 is niet heel milieuvriendelijk te noemen. Dat staat voorop, ook al rijdt hij op benzine. Alleen was het liefde op het eerste gezicht toen ik Harrie voor het eerst ontmoette en zette ik mijn bezwaren maar even opzij. Het liefst zou ik Harrie ook wat milieuvriendelijker maken, maar dat zit er niet echt in. Ik probeer dus mijn steentje op een ander vlak bij te dragen, namelijk bij mijn eigen verbruik.

Als ik onderweg ben gebruik ik veel minder water en stroom dan thuis. Water probeer ik meerdere malen te gebruiken. Bijvoorbeeld door het water waarin ik een ei heb gekookt, daarna te hergebruiken voor de afwas. Het is dan toch nog warm en prima te gebruiken. Als ik te veel water heb gekookt, doe ik het in een thermosfles, zodat ik het later nog kan gebruiken. Of ik maak er meteen koffie van, ook lekker.

Mijn huishoudaccu laadt op onder het rijden, dus ik hoef niet perse aan een stroomkabel te liggen. Ik wil graag een zonnepaneel monteren op het dak, zodat ik compleet zonder externe stroom kan, maar daarvoor moet ik nog even sparen.

Mijn losse lampen zijn oplaadbaar en ik heb een olielampje gevuld met bio-olie. Verder heb ik een powerbank die kan opladen in de zon. De warmte binnenhouden tijdens de winter, is in zo’n oud bakkie wel lastig. Daarom heb ik wollen gordijntjes en isolatiemateriaal. Tochtgaten stop ik dicht. En een dikke trui doet wonderen.

Persoonlijke verzorging

Ook voor veel van mijn verzorgingsspullen probeer ik een duurzame of biologisch afbreekbare variant voor te vinden. Zo heb ik geen chemische tandpasta van een groot merk, maar kies ik ecodenta tandpasta of gebruik ik tandpasta-tabletjes (denttabs genoemd) uit een glazen potje. Dit is gemaakt van plantaardige materialen, zodat het de natuur (mocht je het een keer uitspugen in de bosjes) geen schade berokkend.
Hetzelfde geldt voor de shampoo en zeep die ik gebruik. Ik koop zeepblokken in plaats van flessen. Ook de shampoo en conditioner is in vaste vorm. Het werkt net zo goed, is van milieuvriendelijk materiaal gemaakt en het scheelt plastic (en ruimte in je camper).

Om mijn make-up af te halen gebruik ik uitwasbare watjes (een washandje werkt trouwens ook prima), of, mocht het daarmee niet lukken, watjes van biologisch katoen. Verder zijn alle producten zoals bodylotion, gezichtscrème en make-up gemaakt van milieuvriendelijke producten en niet op dieren getest.

Kleding koop ik vooral tweedehands. Soms zijn daar echt juweeltjes bij. Vooral in buitenland zijn er leuke boetiekjes. Via Marktplaats.nl heb ik goede wandelschoenen gekocht. Kleding ruilen met vriendinnen is ook een leuke manier om nieuwe dingen te vinden, al koop ik soms ook wel wat nieuws.

Schoonmaakmiddelen

Ook om de camper schoon te houden gebruik ik eco-vriendelijke producten. Zo is mijn afwasmiddel, allesreiniger en ruitenreiniger allemaal ecologisch. Verder heb ik een grote zak met Aleppo zeepvlokken waar ik zelf wasmiddel van maak. Deze zeep is zonder palmolie. Ontvettingsspray kun je daarmee ook makkelijk zelf maken. Meng wat water, zeepvlokken, baking soda en citroenolie in elkaar en dan ben je er al! Baking soda is sowieso een wondermiddel, ook om schuurmiddel van te maken bijvoorbeeld. Er staan veel makkelijk te maken recepten online.

Eten

Ik eet voornamelijk vegetarisch (een enkele uitzondering daargelaten) en probeer onderweg zo veel mogelijk seizoensgebonden groente en fruit te halen. Het liefst bij boerderijwinkels die ik op weg tegenkom. Dat laatste lukt niet lang niet altijd, dus als ik een supermarkt aandoe, kies ik vaker voor biologische producten. Die zijn inmiddels echt overal te verkrijgen en niet meer zo duur.

Verder neem ik zelf zakjes mee om los stukken groente of fruit of losse broodjes in te doen, als alternatief voor een plastic zakje. Deze zakjes zijn ook steeds vaker te koop in supermarkten. Goede ontwikkeling!

In Frankrijk zag ik dat veel supermarkten zelfs een plasticvrije afdeling hadden, waar je zelf je pasta, rijst of noten in een meegebrachte pot kon doen. In Nederland komt dit ook steeds meer, dus ik zorg er altijd voor dat ik een paar zakjes in mijn tas heb.

Sowieso probeer ik klein plastic te vermijden, maar dat is niet altijd makkelijk. Veel producten zitten al verpakt in plastic. Daar is niet altijd wat aan te doen. Maar ik koop geen rietjes, losse plastic flesjes of bekers, of andere wegwerpproducten zoals vochtige schoonmaakdoekjes.

Vervoer

Korte afstanden probeer ik niet met de bus te doen. Het is makkelijk om even heen en weer naar de supermarkt te rijden, maar als het even kan doe ik dat met de fiets. Die neem ik altijd mee. Dan kan ik de bus laten staan. Ook heb ik een skateboard waar ik graag mee rond step en de benenwagen doet het ook altijd goed.

Sommige van deze keuzes zullen heel logisch zijn, maar ik denk altijd, elke keuze maakt een verschil.

Wil je Carlijn volgen? Dat kan via instagram.