Denken we aan de bandjes?

Door Martijn Ciere

Teleurgesteld keek Roel mij vorige week aan. ‘Serieus Martijn, in september nog wisselen naar zomerbanden? Dat kan écht niet!’

'Ik zou beter moeten weten'

Gelukkig ken ik mijn vaste “bandenman” langer dan vandaag en weet ik dat hij dit niet serieus bedoelt, maar ergens schaamde ik mij wel. Met ruim een jaar werkervaring in de bandenbranche én met een studie verkeerskunde (en veiligheid) moest ik toch echt beter weten. Des te meer confronterend was het bericht van de BOVAG afgelopen juli dat meer dan een half miljoen auto’s tijdens hoogzomer nog met winterbanden rijdt: ik was dus één van die mensen die andere weggebruikers in gevaar brengt door nalatigheid.

Het onderwerp banden lijkt inmiddels enorm uitgekauwd te zijn; commercials op tv en radio over juiste bandenspanning, matrixborden boven de snelweg met de boodschap op tijd te wisselen van zomer naar winter en vice versa. Zelfs op het oproepformulier voor de APK staat informatie over “de beste band” en wanneer te vervangen. Maar blijkbaar is de aandacht toch nodig…

 

'Niet alleen goed voor het milieu, ook voor jou'

We vinden een van de oorzaken van deze aandacht in het (veelbesproken) Klimaatakkoord. In een volle paragraaf wordt het thema banden besproken en gekoppeld aan een vijftal maatregelen. Hierin is de ambitie van verschillende partijen (Rijksoverheid, RAI-vereniging, ANWB en meer) verwoord om voor 2030 het aantal voertuigen met de juiste bandenspanning met 50% te laten toenemen ten opzichte van 2018. Naar verwachting leveren al deze maatregelen rondom banden een reductie op van minstens 0,2 Mton CO2.

Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jou. Naast klimaateffecten hebben “beste” banden op de juiste spanning ook minder rolweerstand; minder slijtage en een lager brandstofverbruik. Voldoende bandenprofiel zorgt voor een betere wegligging en een kortere remweg, wat de veiligheid ten goede komt. Dus ook van mij de oproep: zorg voor juiste banden, op spanning en met voldoende profiel. Meet elke twee maanden de spanning, zeker als de camper uit de stalling komt. Let op de bandenleeftijd, profieldiepte en eventuele beschadigingen. Meer weten over banden check dan onze adviespagina

Wil je meer weten over je eigen camperbanden, kom dan naar een van de Camperdriving Experiences voor de NKC-bandencheck. En Roel, binnenkort kom ik weer langs voor de winterwissel, zodat voordat de eerste sneeuwvlokjes vallen, ik weer op de beste banden rijd.