Camperen in de sneeuw: tips & tricks


- Door NKC advies

Camperen in de winter is geweldig maar vergt andere voorbereidingen dan een campertrip in het voorjaar. Vooral als men gaat wintersporten met de camper. De parasol, het opblaasbadje en slippers kunnen thuisblijven en maken plaats voor snowboots, muts en ski's.

Met deze vijf tips zit jij er lekker warmpjes en veilig bij deze winter.

Tip 1

Neem een (harde) bezem en ladder mee. Zo maak je het een stuk makkelijker om het dak sneeuwvrij te houden.

Tip 2

Tank regelmatig, wacht niet tot de tank bijna leeg is.

Tip 3

Gasverwarming is 's winters in verhouding vaak goedkoper dan elektrische verwarming. Check de tarieven op de camping/camperplaats.

Tip 4

Oefen het omleggen van sneeuwkettingen. Een keer bij daglicht en een keer als het donker is.

Tip 5

Check de ruitenwisserbladen en neem lange ijskrabbers mee.Eentje extra kan geen kwaad, ze breken makkelijk af in de kou.

Sneeuwruimen is een dagelijkse bezigheid

Sneeuwkettingen

In de volgende video krijg je meer informatie over het gebruik van sneeuwkettingen. Want hoe gebruik je sneeuwkettingen eigenlijk bij de camper? Ga je op wintersport neem dan altijd sneeuwkettingen mee. Op wegen naar skioorden kan het gebruik van sneeuwkettingen verplicht zijn. In deze video zie je hoe je ze bij de camper moet gebruiken.

Rijden met de camper in winterse omstandigheden

Winterse omstandigheden komen niet vaak voor in Nederland. Ze vragen andere vaardigheden en een goede voorbereiding als je van plan bent af te reizen naar de sneeuw. Waar moet je allemaal op letten? In de onderstaande video vertellen we je meer over rijden in winterse omstandigheden.  • Meer tips staan natuurlijk op de website bij advies.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Campertips met de tags: Wintercamperen, camper, winter, sneeuwkettingen, sneeuw.

Reacties


Wij zijn in december 2018 tussen Sint en Kerstmis met onze camperbus naar Mayrhofen geweest. In die periode hebben we onze bus verwarmd met een elektrisch kacheltje. Na 2 weken bleken we meer dan 150 KW gebruikt te hebben. Dat leverde een flinke rekening op. Helaas hadden we geen gaskachel aan boord. Het is ook zaak om elke dag te luchten en de waterdruppels van de koude ondergrond te verwijderen.
(ruiten, metaal) Onze bus stond op blokken en bij het wegrijden zaten onze banden vastgevroren. Het is daarom raadzaam om de blokken in bv plastic zakken te doen.
Nog een tip. Door eigen ervaring. Stel de camper iets uit het lood. Als je de camper heel erg waterpas zet dan krijg je, als er veel sneeuw op het dak komt, ook veel water en ijs op het dak doordat de onderste laag op het dak dooit door de warmte van de camper. Als je dan weer vertrekt heb je een boel werk om het eraf te krijgen omdat het is verspreidt over het hele dak. Stel je de camper dan zo op dat bv links voor of achter (dus niet waar de luifel zit) de camper daar zo'n 3 cm lager. Dan loopt al het water
(lees ijs) op één plek naar beneden en dat kun je er zo af halen als je vertrekt. Bij ons was dat stuk ijs soms wel 20 cm dik. Hoe dikker het is hoe gemakkelijker je het eraf haalt. Op het dak ligt dan nagenoeg niets.

Nog een kleine tip: Was de camper direct als je terug bent van wintersport heel goed (vooral van onderen) in de wasstraat. Voorkomt veel roest van onderen (door het zout op de snelwegen).

Veel winterplezier!
Overnachten. Natuurlijk kan je op wintercampings overnachten naar deze zijn in het seizoen erg duur. Gebruik geen stroom voor verwarming, je zult schrikken van de rekening. Er zijn camperplaatsen met voorzieningen. Je kunt daar ook dikwijls gas kopen. Heb je voor gas een buiten vulopening kan je bij bijna ieder gastankstation terecht. Zorg wel voor een passende nippel voor het land dat je bezoekt, verkrijgbaar bij de A.N.W.B. Alleen langs de Italiaanse autostrada ben ik wel eens geweigerd. Wat je absoluut nodig hebt, als je vrij wilt staan is een agregaat. Liefst een die stil is b.v. Honda. Geneer je niet want tegen de avond staan ze overal te knorren, best gezellig.
Ga je wat later in het seizoen, b.v. februari kan je dikwijls ook
heerlijk buiten zitten, het is lang niet altijd kou lijden.
Veel plezier. Adri Anker