Camper verkocht zonder schriftelijke koopovereenkomst: hoe krijg ik mijn geld?

In de rubriek Camperconsult geeft de NKC antwoord op vragen van camperaars over allerhande camperzaken. Deze keer: wat te doen als de koper van een camper maar niet betaalt?

‘Ik heb een camper verkocht aan een kennis, die mij nog steeds niet heeft betaald. Alles ging in goed vertrouwen, dus we hebben niks op papier gezet. Inmiddels is de camper weer doorverkocht en heb ik nog geen cent gezien. Hoe kan ik alsnog mijn geld krijgen?’  

Koopovereenkomst 

Dat er niets op papier staat, betekent niet dat er geen sprake is van een koopovereenkomst. Dat is hier wel degelijk het geval en daarbij ontstaan er voor koper en verkoper over en weer verplichtingen. De verkoper moet de camper leveren, de koper moet de afgesproken prijs betalen. Als een van de partijen zijn verplichtingen niet nakomt, dan kan de andere dat afdwingen. Desnoods via de rechter.  

Mondelinge afspraak ook geldig

Het maakt niet uit hoe de overeenkomst is opgesteld of vastgelegd. Overeenkomsten zijn volgens de wet namelijk vormvrij. Dat wil zeggen: op enkele uitzonderingen na, zoals bij de koopovereenkomst van een huis, zijn er geen regels over hoe je een overeenkomst moet vastleggen. Een mondelinge overeenkomst is dus gewoon geldig en afdwingbaar.

Bewijsprobleem

Toch is het verstandig om overeenkomsten op papier te zetten, want mondelinge overeenkomst kan een bewijsprobleem opleveren. Wie naar de rechter stapt, moet aantonen wat er precies is afgesproken, bijvoorbeeld over de prijs. Overeenkomsten worden daarom doorgaans schriftelijk vastgelegd, om onduidelijkheid achteraf te voorkomen.  

Schriftelijk vorderen

In dit geval is het verstandig om de koopsom schriftelijk te vorderen. De NKC Juridische Helpdesk heeft hier voorbeeldbrieven voor beschikbaar. Mocht betaling dan nog steeds uitblijven, dan moet aan de hand van de situatie bekeken worden welke vervolgstappen raadzaam zijn. Dit is maatwerk en ook hierbij kan de helpdesk adviseren.  

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.