Camper parkeren op openbare weg?

Door NKC Advies

Weet jij of je je camper aan de openbare weg mag parkeren? Bekijk het antwoord van NKC Advies en je bent weer helemaal op de hoogte.

Vraag: mag mijn buscampertje aan de openbare weg staan?

Camper Parkeren'We hebben nog geen stallingsruimte voor onze niet al te grote camper en dachten dat deze vanwege de geringe afmetingen gewoon aan de openbare weg mocht staan. Toch hebben we een waarschuwing van een boa gekregen. Hoe zijn de regels precies?'

Antwoord NKC Advies

De camper mag er maximaal drie dagen staan. Het gros van de gemeenten volgt de voorstel-apv van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Hierin staat dat recreatieve voertuigen niet langer dan drie dagen aaneengesloten aan de openbare weg geparkeerd mogen staan. Is een voertuig door de RDW geregistreerd als kampeerauto, dan is dit een recreatief voertuig en geldt daarvoor dus ook deze driedagenregeling. De oplossing is in zo’n geval het zoeken van een stalling. Soms is parkeren op eigen terrein een optie. Maar ook daarvoor geldt in veel gemeenten dat het volgens de apv kan worden verboden als het ontsierend is voor het straatbeeld. De ervaring leert overigens dat de gemeente vaak pas tot handhaving van deze regels overgaat als er klachten uit de buurt zijn. Een ontspannen relatie met omwonenden kan dan ook een hoop gedoe schelen.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 2 2015