Camper inpakken - wat neem je mee?

Door Anna Wolving (tekst)

Ik denk dat velen van ons camperaars zich wel iets voor kunnen stellen bij de vraag: wat moet ik nou meenemen en wat kan ik nog meenemen als we met de camper op pad gaan? Eigenlijk is het niet zo moeilijk, er is immers een duidelijke grens: voor sommigen 3.300, maar voor de meesten 3.500 kilo en voor de zwaargewichten onder ons, 4.250 of nog meer.

Langzamerhand hebben echter steeds meer camperaars, na aanzienlijk op de theorie te hebben gezwoegd, hun camper gepromoveerd naar 4.250, 4.500 of zelfs nog meer kilo's. Ja, dan is het probleem misschien niet zo groot als voor diegenen die zich moeten 'behelpen' met maar 3.500 kilo, of toch niet?

Bagage BlogHoeveel bagage kan jij kwijt in je camper?

Kleding

Komen we toch weer terug bij de vraag: wat nemen we mee? Een moeilijke vraag, tenminste voor veel camperaars. Dat geldt misschien meer voor vrouwen dan voor mannen, vooral wat betreft kleding. Want je moet toch rekening houden met warm weer, met koud weer, met regen en wind en als je gaat fietsen of wandelen wil je toch wel over enigszins passende kleding kunnen beschikken. Ook zit er vaak nog wel de gedachte in het achterhoofd: stel dat we uitgaan, dan wil je er toch ook wel een beetje elegant uitzien, dus ook wat chique kleding.

Eten

Vervolgens komen we dan bij het punt van etenswaren, ook zoiets. Sommigen nemen heel consequent alleen maar iets mee voor de eerste, misschien ook nog voor de tweede dag. Anderen proppen de koelkast, de diepvries en elke beschikbare ruimte vol met van alles. Want neem onze onvolprezen hagelslag en pindakaas, die zijn echt niet overal te koop! Het mud aardappelen van vroeger is verleden tijd. Immers koolhydraten, maar ook suiker, zout, vet en niet te vergeten alcohol zijn in de gevarenzone gekomen. We moeten toch allemaal gezond oud worden?

Gereedschap

Ja, maar dan de mannen en hun afdeling, gereedschap. Dat is een veelomvattend begrip. Hoe ver ga je? Reservelampjes, zekeringen, dopsleutels, ringsleutels, schroevendraaiers, kruiskopschroevendraaiers, een torx (ik heb onlangs ook ontdekt wat dat is!) en al dat soort gereedschap, waar ik overigens weinig verstand van heb en dus niet kan beoordelen of het echt allemaal mee moet. Al dat gereedschap is er dan ook nog in verschillende maten en moet beslist mee, want je weet immers nooit van te voren welke maat sleutel je nodig zult hebben en wat te denken van een extra waterpomp?

Het kan verkeren dat je midden in Boekarest bent en je waterpomp gaat kapot, wat dan? Soms heb je geluk en is er een medecamperaar in de buurt die net toevallig een reservepompje bij zich heeft (true story). Dan ben je toch niet zo gek om een volgende keer zonder reservepomp op pad te gaan?

De ultieme vrijheid

En dan nog dit: wie weet heb je een geweldige camperplaats ontdekt waar je het gevoel hebt dat de hele wereld je toebehoort, het mooiste uitzicht dat je maar bedenken kunt. Prachtig, hier wil je toch echt wel een tijdje langer blijven. Ja, dat kan en dat mag, maar als er dan geen service is? Geen probleem, wij zijn toch immers zelfvoorzienend in onze camper? Voldoende water, gas om te koken en te koelen, een eigen toilet en meestal zelfs een douche. Wat wil je nog meer? Maar o wee, dat toilet zal op een gegeven moment toch echt een keer vol zijn, daar hoef je beslist geen week op te wachten. Nou de oplossing is simpel; een reservecassette en we kunnen nog weer langer van de vrijheid genieten.

Opgeteld

Als je aan het eind alles eens bij elkaar optelt (het bovengenoemde is nog maar een fractie!) en vaststelt dat je echt op alles voorbereid bent. Alle reserve-onderdelen paraat hebt. Ja, zelfs een reservewiel aan boord. Dan heb ik wel eens de neiging om, als we op het punt staan om te vertrekken, te vragen: "lieve schat, heb je wel eens aan een reservecamper gedacht?"