Camper delen is je passie delen!

Door Sytha de Goede

Onlangs gaf ik een presentatie over het verhuren van je eigen camper. Tijdens de bijeenkomst kregen ruim 40 geïnteresseerde camperaars alle ins en outs te horen over het fenomeen camper delen. Interessant, zeker. Maar je moet wel een aantal zaken goed regelen. Je camperverzekering bijvoorbeeld.

Je eigen camper verhuren

Een droom is uitgekomen: je bent de trotse bezitter van een eigen camper! Elke kans om op pad te gaan grijp je aan. Lange reizen en korte tripjes. Het kan voorkomen dat je een tijdje geen gebruik kunt of wilt maken van je camper. Misschien vanwege je gezondheid of werkzaamheden die een camperreis in de weg staan. Je camper delen kan dan heel interessant zijn. Inmiddels zijn er diverse websites, zoals Bed&Wheels, Camptoo en Goboony, waar je je camper kunt verhuren. Het mes snijdt aan twee kanten: anderen ervaren de ultieme vrijheid van het camperen en zélf hou je er een leuk bedrag aan over. Een win-winsituatie dus.

Camper Te Huur GoboonyCamper te huur Goboony

Camper delen mogelijk met jouw camperverzekering?

Uiteraard moet je eerst een aantal formele zaken goed regelen. Eén daarvan is de camperverzekering. Check of en tegen welke voorwaarden je verhuur kunt meeverzekeren. Dit wordt meestal de verhuurmodule genoemd.

De volgende vragen zijn daarbij belangrijk:

  • Kan mijn huurder gebruik maken van de pechhulpdekking? Heeft de huurder bij bijvoorbeeld volledige uitval van de camper ook recht op vervangend vervoer?
  • Welke consequenties heeft het voor mijn opgebouwde schadevrije jaren, mocht de huurder eventueel door eigen schuld schade aan de camper veroorzaken?

Verhuurmodule camperverzekering

Wil je je camper verhuren en ben je op zoek naar een passende verzekering? De NKC Camperverzekering met verhuurmodule biedt de volgende mogelijkheden voor campers tot en met 15 jaar:

  • Volledige pechhulp is meeverzekerd bij  beperkt of uitgebreid casco dekking, ook de huurder kan hier gebruik van maken

Tip: Help je huurder op weg!

Mijn presentatie sluit ik altijd af met de tip om je huurder goed op pad te sturen. Maak een gebruikershandleiding voor de verhuurder. Leg daarin duidelijk uit hoe alles werkt. Verder kun je enkele tips opnemen zoals:  

•    Laat bij twijfel iemand meekijken tijdens het achteruit rijden.
•    Bij slecht weer de eventuele luifel indraaien (beperkt storm- en hagelschade).
•    Leg geen zware spullen in de kastjes boven het aanrechtblad en de tafel, omdat deze bij een val een gat in het blad kunnen veroorzaken.

Sytha de Goede is sinds 1998 werkzaam in de verzekeringsbranche. Sinds 2014 werkt zij als verzekeringsadviseur bij de NKC.