Betalen op de camperplaats

Door Agnes Jeurnink (tekst) Campercontact (foto's)

Bij de meeste camperplaatsen in Nederland moet je de portemonnee trekken. Dat kan op verschillende manieren. Wij zetten de betaalmogelijkheden op een rijtje.

Geld in een envelop

Er zijn eigenaren die kiezen voor de envelop. Camperaars wordt dan gevraagd het juiste geldbedrag in een envelop in een brievenbus te stoppen. Misschien opmerkelijk, omdat je afhankelijk bent van de eerlijkheid van de camperaar. Carola de Leeuw van camperplaats de Huurne in Wierden ziet dit iets anders. “Wij hebben vertrouwen in de mensheid en zien het als een vorm van gastvrijheid. Ik zeg altijd dat het hoort bij de Twentse gastvrijheid. Maar we hebben wel contact met de gasten, hoor! Dat is erg belangrijk. Maar nu zien ze me niet alleen als de mevrouw die het geld komt ophalen.” Voor Leida Bruins-Lemmers van camperplaats de Stekkenkamp in Ommen is er een heel praktische reden om voor de envelop te kiezen. “Wij wonen niet bij de camperplaats. Het geeft je dus iets meer vrijheid.” Maar ook zij hamert erop dat ze wel iedere dag even langsgaat voor het persoonlijke contact.

Geld wordt opgehaald

Bij verreweg de meeste camperplaatsen komt er iemand aan de camperdeur om af te rekenen. Dit geldt voor bijna alle particuliere overnachtingsmogelijkheden. Ook sommige gemeentelijke camperlocaties passen dit toe. Een voorbeeld is de camperplaats Kade Tolkamer aan de Rijnoever in Tolkamer. Hier komen medewerkers van het Toeristisch Informatie Centrum langs.

Slagboom en betaalautomaat

Toegang via een slagboom met betaalautomaat is ook een mogelijkheid. In Gouda ligt camperplaats Klein Amerika, waar plek is voor dertig campers. Dit is onderdeel van een gemengde parkeerplaats. Bij binnenkomst moeten camperaars een kaartje trekken en bij vertrek afrekenen.

 

 

Via de parkeermeter

Een aantal gemeentelijke camperplaatsen heeft een gewone parkeermeter. Kampen is zo’n plaats. Meestal is dan een deel van de gewone parkeerplaats gereserveerd voor campers. Parkeerwachten controleren of het overnachtingstarief is voldaan.

Betalen bij supermarkt of VVV

Op een zeer beperkt aantal camperplaatsen wordt camperaars gevraagd zich te melden bij een supermarkt, zwembad of het VVV-kantoor. Daar moeten ze dan ook meteen betalen. De gemeentelijke camperplaats Eerbeek is zo’n plaats. Camperaars moeten zich melden en betalen bij de VVV-Eerbeek, dus ze moeten wel rekening houden met openingstijden. Maar de toeristische foldertjes liggen er ook klaar.

Het C.A.T.-toegangssysteem

Betalen Op De Camperplaats 11

Een viertal camperplaatsen in Nederland maakt gebruik van het C.A.T.-toegangssysteem. Dit is een selfservice-checkin- check-out-systeem, waar je alleen met pin en creditcard kan betalen. Het grote voordeel is dat je op ieder willekeurig tijdstip zelfstandig kunt in- en uitchecken. Bij de zogeheten Camper Kiosk aan de ingang vul je gegevens in en kies je de juiste verblijfsduur en eventueel stroom. Bij recreatiepark de Klepperstee in Ouddorp en Amsterdam City Camp in Amsterdam ontvangt de camperaar een kaartje met een barcode die toegang geeft tot het park. De eigenaren en ook de gasten zijn over het algemeen erg tevreden met dit systeem.

Raoul van Oosterwijck van Amsterdam City Camp heeft nog wel een paar tips voor de camperaars: “Laat de kaart niet verlopen, want daarmee verloopt ook de toegang tot het park en kunnen andere camperaars je plaatsnummer invullen bij de kiosk. En ga op het gekozen plaatsnummer staan. Stroom wordt ook alleen op deze plaats geleverd. Wil je van plaats wisselen, geef dit dan aan bij de Camper Kiosk.” Bij Camperpark Zeeland in Kamperland en Camperresort Bodelaeke in Giethoorn krijg je bij de Camper Kiosk een CAT-card met chip. Deze geeft toegang tot het park en kan opgewaardeerd worden om allerlei voorzieningen te gebruiken.

Betalen via het aanuit.net-systeem

Relatief nieuw is het aanuit.net-systeem, waarmee camperaars via een app op een smartphone, via internet of met een gewone mobiele telefoon kunnen betalen. Uit opmerkingen op Campercontact blijkt dat veel camperaars het een lastig systeem vinden, maar ‘als je alles van tevoren weet, is het simpel’, meldt een zekere Fred. Om met de app of via internet te kunnen betalen, moet de camperaar zich eenmalig vooraf registreren via aanuit. Met alle persoonlijke gegevens, plus een machtiging voor het eens per maand afschrijven van de gemaakte kosten. Elke plek heeft een uniek vijfcijferig nummer, net als elke aansluiting voor water en elektra. Aanmelden en de voorzieningen activeren kan met de smartphone, door de gegevens via de app in te voeren, of door simpelweg de QR-code te gebruiken.

De tweede mogelijkheid is aanmelden via de site van aanuit.net en daar de nummers invoeren. Wie zich niet vooraf heeft geregistreerd, kan zich telefonisch aanmelden via 088-nummers. Er zijn aparte nummers voor het verblijf, elektra en water. Betalen kan dan alleen met een creditcard en kost een euro per transactie extra. Belangrijk is wel dat het verblijf en de stroom bij vertrek worden gedeactiveerd, want anders lopen de kosten door. Alleen de watertapbeurt wordt automatisch beëindigd. 

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 3 2015