Bekerhouder in de camper

Door Luuk Obbink (tekst) en René Breeuwer en Nico Leegte (foto's)

Tijdens lange reizen met de camper wil je wel eens wat drinken. Maar waar kun je enigszins stabiel een beker neerzetten? NKC'er René Breeuwer vond een oplossing.

‘In een Fiat Ducato vormt de plaats voor de asbak voor niet-rokers een prima bekerhouder. Jammer alleen dat die meestal door de bijrijder wordt geannexeerd, waardoor de hardwerkende chauffeur van een slokje verstoken blijft’, mailt Breeuwer. ‘Om aan deze discriminerende situatie een einde te maken, heb ik een opklapbare bekerhouder gemonteerd aan de bestuurdersstoel. Heel makkelijk in het gebruik.’ En buiten het gebruik is hij ingeklapt en zit niet in de weg.  

Koffie of thee, ook voor bestuurder onder handbereik.

Bekerhouder uit drie delen

De houder bestaat uit drie delen: de basisplaat die tegen de stoel wordt geschroefd; de plaat met een gat ter grootte van de beker, die horizontaal scharniert aan de basisplaat; plus een derde plaat, die verticaal aan de basisplaat scharniert en als steun dient voor de plaat van de beker. Breeuwer maakte de houder op maat voor een standaard Mepal-beker. Als materiaal koos hij voor pvc-plaat van 4 millimeter dik en voor het op maat maken, gebruikte hij een freesbank. Maar het kan volgens hem ook met triplex en een figuurzaag. Een paar scharniertjes van de bouwmarkt maken het geheel compleet. 

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 2 2015