5 camperboeken om de thuisquarantaine mee door te komen

Carlijn Assink

Er is niets fijner dan wegkruipen in een hoekje met een goed boek. Nu de camper even voor de deur moet blijven staan en we het huis niet uitkomen, is er genoeg tijd om te lezen. Gelukkig zijn er veel leuke boeken vol camperinspiratie. We zetten er vijf voor je op een rij.

1. Happy Campers
Schrijvers: Femke Creemers en Marijn de Wijs

Als je zin hebt om je camper opnieuw in te richten, moet je dit boek zeker in huis halen. In Happy Campers staan meer dan 45 van de meest bijzondere campers en caravans. Sommige in oude glorie hersteld, sommigen helemaal gepimpt, anderen buitengewoon slim en stijlvol ingericht. Door de prachtige foto’s en verhalen van de eigenaren, krijg je een hoop inspiratie.
De blog Caravanity werd opgericht omdat er weinig te vinden was over het restylen van campers en caravans. Nu trekt deze blog heel veel bezoekers en is er zelfs een boek.

2. De Verloren Berg
Schrijver: Lieke Kézér

Wanneer je zin hebt om jezelf te verliezen in een mooi verhaal, dan is dit boek een aanrader. Romanschrijver Thomas verliest zijn vrouw door een ongeluk. Na haar overlijden moet Thomas verder met zijn drie kinderen, maar hij weet zich geen raad. Hij zoekt troost in de armen van een ander. Dat komt de relatie met vooral zijn oudste, puberende dochter niet ten goede.
Ten einde raad koopt hij een oude camper. Hij laadt z’n drie kinderen in en gaat op reis door de Spaanse Pyreneeën. Daar wordt hij geconfronteerd met het heden.
Lieke Kézér boek sleept je mee in twee verhaallijnen, met prachtige dialogen, die op het einde samenkomen. Een boek over verdriet, verwerking en de kracht van verhalen vertellen.

3. Kinderboekenserie Campers
Schrijver: Johan Leeflang

Ook kinderen zitten natuurlijk thuis. Voor kids van tien jaar en ouder is er een serie spannende camperboeken van schrijver Johan Leeflang. In Campers (vier delen) gaan Sander en Rhodé met hun vriendje Michie en hun ouders in de camper op vakantie. Ze staan in België, Ieper, waar veel is gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens een tocht in de omgeving belanden de kinderen in meeslepende avonturen met een bende wapenhandelaren, dieven en geheimen in een fort.
Verhalen met een christelijke inslag, een stukje geschiedenis en veel avonturen waar de kinderen zich in verwikkelen. De boeken zijn ook los van elkaar te lezen.

4. Wat er is
Schrijver: Hedwig Wiebes

Er zijn camperaars die zo dol zijn op hun rijdende huis, dat ze er in gaan wonen. Zo ook Hedwig Wiebes (nu 34). Ze woonde met haar vriend in Amsterdam, maar rusteloosheid dreef hen tot een impulsief besluit. Ze besloten de weg op te gaan met hun Volkswagencamper en dat hielden ze zo’n twee jaar vol.
Ze schreef er dit integere boek over, dat gaat over de dagelijkse beslommeringen in de camper, mooie ontmoetingen, loslaten van vastgeroeste patronen en een simpeler leven, maar ook over de impact en gevolgen van deze keuzes. Hoe ver moet je gaan met loslaten en opofferen in ruil voor je ideale leven?

5. Gypsy queen in rolling keet
Schrijver: Margreet Oldhoff

Dat niet alleen jonge mensen aan dit ‘vanlife’ beginnen, bewijst Margreet Oldhoff. Zij is 62 jaar als ze haar huis in Zwolle verruilt voor een leven op wielen. Ze maakt haar jarenlange droom waar: voor langere tijd rondtrekken in een camperbus. Zonder er heel veel over na te denken gaat de vrijgevochten 'ouwe hippie' op weg.
In haar boek ‘Gypsy queen in rolling keet’ schrijft ze openhartig (en met zelfspot) over de hang naar vrijheid, de strubbelingen en pech onderweg en haar spirituele kijk op het leven. En ook over de mooiste ervaringen en ontmoetingen van haar reis.