2Win25 camper: jubileummodel van Pössl

Door Frans Hoofwijk en Mieke Scharloo (tekst) en Pössl en Mieke Scharloo (foto's)

Een feestje waard: de Zuid-Duitse buscamperbouwer Pössl beleeft alweer zijn 25ste bouwjaar. Dat wordt gevierd met de 2Win25, een zeer complete buscamper met vele nieuwe snufjes. De uitstekende camper is bovendien nog betaalbaar ook.

Poessl 2Win25 Buscamper

Een bus is een bus. Daar kun je als camperbouwer niet zo heel veel in variëren, zou je denken. Een centimeter hier, een decimeter daar, wel of geen dinettebankje, een kastje zus, een plankje zo. Dan heb je het wel zo een beetje gehad. Toch weet Pössl al 25 jaar telkens weer verbeteringen te bedenken in plattegrond en uitrusting, om hiermee zijn buscampers nog beter af te stemmen op de gebruikers.

Zo is de jubileum 2Win25 voorzien van een extra grote en smalle koelkast van 120 liter, een ruime badkamer en een aangenaam breed dwarsbed achterin. Dat in een bus van net geen zes meter lang. En, uiteraard, is ook deze 2Win uitgerust met de zogenaamde softlock, de elektrische voorziening die de schuifdeur bijna geluidloos helpt sluiten. Een verademing vergeleken met de mechanisch te sluiten schuifdeuren, die tot ergernis van de omgeving vaak met een flinke knal worden dichtgesmeten. Pössl heeft een patent op dit softlocksysteem en is voorlopig niet van plan het te verkopen aan de concurrent.

Zesversnellingsbak

De 2Win25 wordt gebouwd op het nieuwe chassis van de Citroën Jumper en past tegen een meerprijs van circa 1.600 euro ook op het chassis van de Fiat Ducato. Deze chassis’ beantwoorden aan de eisen van deze tijd. Behalve allerlei standaard snufjes, zoals hillholder, esp, asr en dagrijverlichting, zijn er optioneel ook nog enkele extra’s te verkrijgen, zoals airco in de cabine en een systeem dat waarschuwt als je een rijstrook verlaat.

Met zijn zes meter lengte en iets meer dan twee meter breedte is de buscamper lekker wendbaar. Kies je in plaats van de standaard 110 pk voor de uitvoering van 130 pk, die Kampeerauto mocht proberen, dan moet elke berg gemakkelijk te bedwingen zijn. Bijkomend voordeel is de zesversnellingsbak.

Zitcomfort

De comfortabele cabinestoelen laten zich eenvoudig draaien naar het woongedeelte, waardoor er plaats is voor vier personen aan de uitschuifbare dinette. Alleen de bijrijder krijgt na het draaien geen vaste voet meer aan de grond, een euvel van alle buscampers. Dat komt doordat de vloer van het woongedeelte ruim tien centimeter lager ligt dan de cabinevloer en deze doorloopt tot vlak achter de bijrijdersstoel.

Het bankje achter de dinette is optioneel leverbaar in de vorm van twee gekoppelde Aguti-passagierstoelen. Dat heeft als extraatje dat je het geheel naar voren en van de wand af kunt uitschuiven en dat vergroot het zitcomfort aanzienlijk. Je hebt net iets meer ruimte in de breedte en je hoeft niet als een kaars rechtop te zitten.

Het dinettebankje is leverbaar in de vorm van twee verschuifbare stoelen.

De bekleding van de stoelen en de bankjes springt in het oog. Die vind je mooi of niet. Er is wel een alternatief, dat overigens net zo uitgesproken is. De vloer is strak uitgevoerd in parketlook, terwijl de meubels – eveneens redelijk strak – in een combinatie van gebroken wit en licht beukenhout zijn vormgegeven.

Boven het dinettebankje is plaats voor het tv-scherm. Daarmee wordt bevestigd dat de 2Win echt gemaakt wordt voor twee personen, die optimaal vanuit de voorstoelen kunnen kijken. Wie dit vanaf het bankje wil doen, krijgt op z’n minst pijn in zijn nek en een paar schele ogen cadeau.

Het in het Duits zo treffend geformuleerde Raumbad, levert inderdaad een grote ruimte op voor het douchen. Een rondom uitschuifbare wand, die tot aan de koelkast reikt, scheidt de ruimte af van de rest van de camper. Je kunt de schuifwanden ook zo positioneren dat je voldoende beenruimte hebt op het toilet. In de badkamer zelf zijn handige haakjes voor handdoeken en plankjes voor toiletspullen. De deur van het kastje op hoofdhoogte is handig voorzien van een spiegel. Opvallend is het ovale fonteintje, dat als enige meubelelement in de camper in glanzend zwart kunststof is uitgevoerd.

Het fonteintje is als enige meubelelement
uitgevoerd in zwart glanzend kunststof.

Ruime buscamper

De afgeschuinde keuken is voorzien van een tweepitskookplaat van Dometic en een royale spoelbak, beide af te dekken met een glasplaat. De drie laden onder de gaspitten bieden voldoende ruimte voor allerhande kookattributen en ingrediënten. Ook boven de kookplaat is er nog kastruimte voor keukenattributen. Zoals bij elke buscamper is de aflegruimte niet om over naar huis te schrijven.

Daarvoor doet de dinette dienst, evenals een plankje links van de kookplaat, dat je omhoog kunt klappen.

Een plankje zorgt voor extra aflegruimte in de keuken.

Als de schuifdeur of het raam boven de kookplaat open staan, kunnen de kookluchtjes en wasem eenvoudig worden afgevoerd. Om te voorkomen dat er dan direct allemaal beestjes naar binnen vliegen, heeft de 2Win25 standaard een schuifhordeur. Ook de ramen en dakluiken zijn standaard voorzien van rollo's. Over de plaatsing van beide dakluiken is goed nagedacht: die bevinden zich boven het bed en de leefruimte. Zo kun je optimaal van frisse lucht en licht profiteren.

De grote koelkast rechts van het aanrecht is slechts 42 centimeter breed, maar door zijn hoogte biedt hij op praktische wijze heel veel plaats voor bederfelijke waren en voor het koelen van dranken. Het levert net die extra ruimte voor het bed op.

Pössl noemt het wel een kingsize bed, maar wie Amerikaanse hotels met echte kingsize bedden gewend is, zou teleurgesteld kunnen raken bij het zien van de bedstee van de 2Win25. Bij de schouders is het bed 1,57 meter breed, bij het voeteneind 1,37 meter. En de lengte haalt 1,96 meter. Voor een buscamper inderdaad aangenaam ruim. De lattenbodem en een optioneel leverbaar ergonomisch matras moeten een uitstekende nachtrust garanderen.

Voor een derde persoon is de dinette optioneel met een enigszins bewerkelijke verbouwing om te toveren in een bed. Wel met minder comfort dan het dwarsbed, want je ligt in wezen op een combinatie van planken, maar voor een meereizend kind dat nog niet zoveel kilo’s telt, moet het voldoen.

Het dinette omgebouwd tot derde bed.

Bergruimte

Onder het relatief brede bed achterin bevinden zich de twee gasflessen van elk elf kilogram en er blijft flink ruimte over om stoelen, tafel en allerlei andere spullen op te bergen. In totaal biedt de 2Win25 meer dan genoeg bergruimte. In elk hoekje vind je een kastje, plankje of lade.

Flink wat bergruimte onder het bed.

En daarbij is ook nog gelet op de ergonomie van de gebruikers. Zo zijn de kastjes boven het hoofdeinde van het bed kleiner dan boven het voeteneinde. Ook de ruimte onder het dinettebankje is te benutten voor het wegbergen van spullen. Het is verrassend hoeveel camper Pössl op de twaalf vierkante meter van 2Win25 weet te leveren. Sportieve stellen en solo's die afwisselende reizen maken, waarbij smalle en steile weggetjes niet worden geschuwd, zijn goed af met deze feestcamper van degelijke Duitse makelij.

Specificaties

 • Merk en type: Pössl 2Win25
 • Basisauto: Fiat Ducato of Citroën Jumper
 • Motor: 2.3 multi-jet
 • Vermogen/koppel: 96 kW (130 pk) / 320 Nm, 1.800 tpm
 • Wielbasis: 403,5 cm Afmetingen: l 599 cm / b 205 cm / h 258 cm
 • Gewichten: 
  • rijklaargewicht: 2.890 kg
  • maximaal toelaatbaar gewicht: 3.300 kg
  • laadvermogen: 410 kg 
 • Tanks: 
  • vers water: 100
  • vuil water: 92 l 
 • Gasfles: 2 x 11 kg
 • Huishoudaccu: 95 Ah
 • Verwarming: Truma Combi 4
 • Zitplaatsen: 4 Slaapplaatsen: 2 of 3
 • Bedmaten:  
  • dwarsbed: 196 x 153/137 cm
  • dinette: 180 x 125/70 cm 
 • Keuken: 
  • werkhoogte: 90 cm
  • stahoogte: 190cm
  • koelkast: 120 liter 
 • Toilet: Thetford-cassettetoilet 
 • Prijs: 
  • standaardversie: € 50.228
  • bekeken versie € 55.220
  • afleveringskosten: € 1.495 
 • Garantie: 2 jaar fabrieksgarantie Houderschapsbelasting: € 884,- per jaar, afhankelijk van regio
 • Verzekering: NKC Camperverzekering WA+ Uitgebreid casco € 544,- per jaar, op basis van 80% no claim, inclusief 21% assurantiebelasting (2015)
 • Importeur: Buscamper Nederland BV, Culemborg 

Plussen en minnen Pössl 2Win25

+ Degelijke uitvoering
+ Elektronische sluithulp schuifdeur
+ Groot bed

- Weinig keus in design
- Constructie optionele derde bed
- Bungelende voeten bij gedraaide bijrijdersstoel


Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 1 2015, prijspeil 2015