Carport: paraplu voor de camper


- Door Leo van Dooren

De camper startklaar naast het huis op de eigen oprit: voor veel camperaars is het een ideaal. Nadeel ervan is wel dat hagel, regen en uv-licht vrij spel hebben, wat niet bevorderlijk is voor de levensduur van de camper. De oplossing is een carport voor de camper.

Voor wie voldoende ruimte heeft, is een overdekte stalling naast het huis of in de tuin goed te realiseren, zeker nu de regels voor het vergunningsvrij bouwen zijn versoepeld. Zelf een carport ontwerpen en bouwen is een mogelijkheid, maar er zijn ook complete bouwpakketten leverbaar. 

Materiaal van de carport

De eerste keus die de camperaar moet maken, is voor het materiaal waar de carport van wordt opgetrokken. De meest gebruikte materialen zijn hout en aluminium. Hout is gemakkelijker te bewerken en heeft vaak een fraaie, nostalgische uitstraling, terwijl aluminium duurzamer is en strakker en moderner oogt.

Carport camper
Een houten carport is fors goedkoper dan een exemplaar van aluminium.


De prijskaartjes zijn totaal verschillend. Van hout zijn er al carports vanaf zo’n negenhonderd euro, voor een aluminium exemplaar moet al snel vierduizend euro worden neergeteld. Is deze keuze eenmaal gemaakt, dan moet een leverancier worden benaderd. Daar zijn er veel van, dus vergelijken kan lonend zijn.

Veel firma’s bieden carports van diverse afmetingen aan als bouwpakket. Een beetje doe-het-zelver kan deze klus alleen klaren, zeker met de hulp van een handige vriend of kennis. De besparing hiermee kan behoorlijk zijn, omdat de kosten van het laten plaatsen al snel oplopen tot achthonderd euro, afhankelijk van het aantal arbeidsuren.

Spelregels van de carport

Nu de regels voor het vergunningsvrij bouwen zijn verruimd, is voor het plaatsen van een carport over het algemeen geen vergunning nodig. Wel zijn er regels voor de maximale oppervlakte, die mede afhankelijk is van de totale oppervlakte van het perceel. De maximale hoogte is doorgaans beperkt tot drie tot vijf meter en hangt onder meer samen met de afstand tot de grens van het perceel. Ook maakt het uit of de carport los staat of aan het huis is bevestigd.

Carport camper
Als een carport aan het huis is gekoppeld, zijn andere regels van toepassing.


Een carport valt onder de zogeheten categorie ‘bouwsels geen gebouw zijnde’. Daarom is het van belang dat de carport niet wordt voorzien van zijwanden, want dan geldt het wel als een gebouw.

Carport camper
Geen zijwanden, dus dit bouwsel is geen gebouw


En dan zijn heel andere regels van toepassing. De afdeling bouwen van de gemeente kan aan de hand van een plattegrond van het perceel precies aangeven wat er wel en niet mag en waar de carport mag staan.

Carport camper
Het maximale formaat hangt onder meer samen met de perceelgrootte.

Dak van de carport

Is de keuze tussen hout of aluminium eenmaal gemaakt, dan is er nog de afweging wat voor dak erop moet komen en van welk materiaal.

Carport camper
Extra hoge aluminium overkapping met een transparant dak.

Er zijn veel mogelijkheden, van een plat dak of zadeldak tot een boogconstructie met glas, stalen platen of platen van polycarbonaat, al dan niet transparant.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 5 2015.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Camperaccessoires met de tags: Carport.

Reacties


Beste Alexander,

Misschien kom je meer te weten via:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/inhoud/checken-of-vergunning-nodig-is-voor-ver-bouwen
of zeker en vast kan de ambtenaar van het gemeenteloket al jouw vragen direct beantwoorden.
Succes.

Ik heb zo'n kap, van aluminium.
In 2015 laten plaatsen, het kon nét zonder bouwvergunning. Hij zit t.v.b. de stabiliteit aan het huis vast.
Zo'n kap is niet goedkoop trouwens.
Volgens mij zijn er t.b.v. bouwen algemene regels + regels per gemeente. Dus schakel wel iemand in die daar vanaf weet. Bovendien moet de kap getekend en uitgerekend worden.
Hij bevalt uitstekend.
Alleen vraag ik mij nog af hoe ik het dak ontdoe van groene aanslag (algengroei), het is best hoog en ik kan er moeilijk bij.
Ik mis de diepgang over wat wel en wat niet mag, een zin "Ook maakt het uit of de carport los staat of aan het huis is bevestigd" is super-vaag: kunt u dit uitbreiden met enkele voorbeelden van wat wel mag en enkele voorbeelden wat niet mag, desnoods van verschillende gemeenten. Eigenlijk weet ik nu bijna niets na dit artikel, behalve: "zeker nu de regels voor het vergunningsvrij bouwen zijn versoepeld"