Lisa & Erik - Garagetour in het gastvrije Turkije

Lisa (31) en Erik (31) reizen met hun buscamper Fred naar Japan. Voor de NKC schrijven ze iedere drie weken een blog over hun avonturen onderweg. Van het ruige en diverse Europa in de vorige blogs maken ze nu de oversteek naar het Aziatische continent. Tijd om het gastvrije Turkije te ontdekken. 

Nadat we een onvergetelijke tijd in Istanbul hebben gehad en op een paradijselijke plek in Çeşme hebben geslapen, is het tijd om eens wat aan ons kapotte dashboard te laten doen. We maken kennis met de Turkse garages én de gastvrijheid van de mensen daar. Vol goede moed rijden we naar de garage waar onze vrienden Peer en Sharon eerder super zijn geholpen. Helaas blijkt al snel dat ons elektronische probleem toch een brug te ver voor ze is. Ze willen ons graag verder helpen en na verschillende telefoontjes hebben ze een ‘IVECO’ garage voor gevonden die ons kan helpen. Kleine kanttekening: ze kampen daar met een Corona uitbraak, dus we zullen nog even moeten wachten.

In de tussentijd verkennen wij de omgeving van Izmir en wisselen we ons camperleven af met de luxe van een hotel met zwembad. We overnachtten weliswaar op de parkeerplaats, maar zijn meer dan welkom op de accommodatie met al haar comfortabele faciliteiten. Al werd dat ietsje minder toen het Nederlands elftal Turkije vernederde, oeps. Gelukkig konden we eerder dan verwacht terecht bij de garage en waren er voldoende monteurs ‘negatief’, in positieve zin dan.

Van garage naar garage

We geloven onze ogen bijna niet wanneer we op de locatie aankomen. Een terrein, of zeg maar gerust een dorp, vol met garages, onderdelen en van alles en nog wat dat met auto’s te maken heeft. Je kunt hier letterlijk alles vinden. Alles behalve de IVECO garage die we verwacht hadden dan. Máár, wel een garage die al eens een IVECO heeft gerepareerd haha. Lisa wordt in het kantoor van de eigenaar uitgenodigd om Cay te drinken, terwijl Erik in zijn beste Turks nogmaals het probleem probeert uit te leggen. Nadat we drie keer te horen krijgen dat het probleem is verholpen, wat tijdens de testrit toch niet het geval bleek, geven ze het op. We krijgen het adres van de ‘Watchmaker’, oftewel garage nummer 3.

Hier maken we kennis met Gürol, onze rots in de branding zoals later zal blijken. Om een lang verhaal kort te maken; Gurol zelf kon ons niet helpen, maar hij is gedurende drie dagen bij ons gebleven om voor ons te tolken én van eten en drinken te voorzien. Uiteindelijk hebben we bij garage nummer 6 succes. Het dashboard wordt volledig gereviseerd en lijkt na afloop weer te werken, jiehoe! In totaal hebben er in deze drie dagen misschien wel veertig man naar Fred gekeken en zijn we dertig glazen Cay, twee lunches, twintig flesjes water, nog geen 120 euro en, last maar zeker not least, een nieuwe vriend verder. Turkije is the place to be voor al je garage avonturen.

Op de camping
Na deze intensieve dagen is het weer tijd voor de zogenaamde “vanlife admin”. Oftewel: douchen, wc legen, water vullen en de was doen. In de buurt van onze volgende highlight Efeze vinden we de hele fijne camping Antique Lodge, waar we voor € 20 per stel onze lol op kunnen. Er is zelfs een zwembad aanwezig. We genieten van de rust en het heerlijke weer, maar hebben ook goede gesprekken over onze plannen omtrent de reis naar Japan. Want helaas schiet het nog niet zo op met de grenzen…

Status van de grenzen
Op dit moment (september 2021) zijn de grenzen na Turkije, Georgië en Armenië nog steeds gesloten. Ondanks dat het lijkt dat Iran elk moment open kan gaan voor toeristen is er helaas nog geen sprake van. De diverse -Stan landen blijven ook ongewijzigd, er is in een aantal alleen vliegverkeer mogelijk. Gaan we wachten in Turkije tot er meer duidelijkheid is? Niet echt een optie, aangezien we “maar” drie maanden in Turkije mogen blijven. Dan blijven Georgië en Armenië over. En om daar nu de hele winter door te brengen in de bus? Dat lijkt ons iets te koud. Wellicht kunnen we de bus een tijdje parkeren en met onze backpacks naar een zonnige bestemming vliegen, wachten tot de grenzen opengaan en dan de route vervolgen? Stof tot nadenken.

Prachtige Turkse kust
We vervolgen onze route langs de kust. Wauw, wat heeft Turkije ons nu al verrast! Niet alleen de enorme gastvrijheid en de ontzettend lieve mensen laat ons direct thuis voelen, maar ook het helderblauwe water en de fijne wegen zijn perfect voor ons vanlife avontuur. De ene plek is nog mooier dan de andere. Zodra we naast een Turks gezin komen te staan, worden we direct uitgenodigd of ontvangen we een zelf gekookte maaltijd, groente, fruit of drankjes.

Ontmoeting met Eriks ouders in Dalyan
Daarna volgt er nog een leuke verrassing: Eriks ouders komen ons opzoeken in Dalyan! Wat ontzettend fijn om elkaar na een paar maanden weer te kunnen zien. We hebben heerlijke dagen gehad vol met strand, schildpadden spotten en roadtrips. En dat met een van de mooiere plekken waar we hebben gestaan als uitvalsbasis, met uitzicht over het strand van Dalyan: Turtle Beach. Onder het genot van prachtige zonsondergangen, prijzen we onszelf enorm gelukkig dat we dit allemaal mogen meemaken. 

De volgende keer

Volgende keer nemen we je mee naar het laatste stuk dat we langs de kust rijden en is het tijd om het binnenland van Turkije te ontdekken. Zal het goed blijven gaan met het dashboard van Fred? Of zit er nog een garagebezoek aan te komen? Tot dan!

 

Wil je meer weten over onze reis?

Volg ons ook via Instagram en Reisstel.nl

 

Beeld en tekst: Lisa & Erik, Reisstel