Kay & Esther - Wandelparadijs Lauterbrunnen

Kay & Esther, By Nomads

Bloggers en fervent hikers Kay en Esther waren in het Zwitserse Lauterbrunnen toen het reisadvies dit nog toeliet. Ze pakten hun wandelschoenen uit de camper en hiketen er vrolijk op los. En ontdekten dat Lauterbrunnen een breed scala aan mooie wandelingen biedt.

Spiegelglad plaatje

Vandaag staat er wederom een hike op de planning: de Bachalpsee. Dit bergmeer ligt op 2265 meter hoogte in een kom tussen de bergen Faulhorn en First. Toen wij onze camperreis door Zwitserland aan het voorbereiden waren, hebben we adembenemend mooie foto’s van de Bachalpsee gezien. We hebben dan ook hoge verwachtingen van deze klassieker!

Vanaf de camping Eigernordwand wandelen we naar het centrum van Grindelwald. Daar pakken we de First gondelbaan die ons in 20 minuten naar 2168 meter hoogte brengt. Hier begint de wandeling naar de Bachalpsee. Meteen valt het ons op dat dit een zeer populaire wandeling is. Het is druk! Dit komt omdat het een korte hike is die voor alle leeftijden goed te doen is. Je wandelt over een goed begaanbaar pad met af en toe een stijging. Daarnaast is deze wandeling onderdeel van de populaire First–Faulhorn-Schynige Platte hike.

Na een uur wandelen bereiken we de Bachalpsee: wow wat een plaatje! Het heldere water ziet er zeer uitnodigend uit, maar nadat we de watertemperatuur hebben gevoeld met onze tenen bedenken we ons. Het water is heel koud! Dus we gaan bij het water zitten en genieten van het uitzicht. Geen straf want het meer is spiegelglad waardoor de bergtoppen prachtig in het water reflecteren. Na een uurtje keren we via dezelfde weg weer terug.

Alsof je in een sprookje bent beland

Na Grindelwald reizen we door naar het romantische dorp Lauterbrunnen. Na slechts een half uur rijden komen we aan het in het gelijknamige Lauterbrunnental. Wat is het hier mooi! Het landschap is zo uniek. Enorme rotswanden en bergtoppen omringen de groen gekleurde alpenweiden. Tel daarbij de 72 denderende watervallen op en de eenzame bergpensions met kleurrijke plantenbakken en je hebt het gevoel in een sprookje te zijn beland. Leuk weetje: J.R.R. Tolkien (schrijver van o.a. The Hobbit) haalde zijn inspiratie voor het landschap van Lord of The Rings uit het Lauterbrunnental.

Terwijl we door het dal rijden, kijken we onze ogen uit. We besluiten door te rijden naar camping Breithorn die iets buiten het dorp ligt. Deze camping is kleinschalig en voordeliger dan de populaire camping Jungfrau. We hebben geen reservering gemaakt, maar gelukkig heeft ze nog een plekje vrij voor ons.

We installeren onze buscamper en kijken uit op de gigantische rotswanden. Zelden hebben we op zo’n mooie plek gekampeerd! ‘s Avonds verkennen we het dal op onze vouwfiets. Ondanks dat het een zeer toeristische plek is merken we daar weinig van. Wat is het hier toch vredig. We fotograferen de befaamde Staubbachwaterval die vanaf een overhangende rotswand bijna 300 meter naar beneden stort. Een spectaculair gezicht!

Magisch uitzicht

De volgende ochtend willen we bij zonsopkomst de kerk in het dorp fotograferen. Eenmaal aangekomen na een fietstocht van een kwartier blijkt dat we het geheugenkaartje zijn vergeten. Oeps! Ik (Esther) sjees heen en weer en ben gelukkig net op tijd voordat de eerste zonnestralen over de rotswanden verschijnen en de kerktoren verlichten. Wat een prachtig schouwspel!

Hierna pakken we de trein van Lauterbrunnen naar het hoger gelegen en autovrije dorp Wengen. De treinreis is kort, maar is magisch dankzij de prachtige uitzichten. Vanuit Wengen kun je over het gehele Lauterbrunnental uitkijken. Onbeschrijfelijk mooi! 

In dit dorp is het nog vrediger dan in Lauterbrunnen. We gaan naar de ‘VVV van Wengen’ om tips over mooie en korte wandelingen te ontvangen. Op advies lopen we via de ‘Staubbach Bänkli’ route in ongeveer een uurtje terug naar het dal. Deze wandelroute leidt je langs een rivier en een plek met verschillende bankjes vanaf waar je uitzicht hebt over de Staubbach waterval. Niet veel later word ik overvallen door een golf van emoties terwijl we over het dal uitkijken. Bizar wat natuur met je kan doen. Hierna volgen nog wat steile stukken naar beneden en uiteindelijk komen we weer aan in het dorpje Lauterbrunnen. Wat was deze wandeling een cadeautje! 

Eerste maar zeker niet laatste keer

Het is de eerste keer dat we in Zwitserland zijn, maar we weten nu al dat dit niet de laatste keer zal zijn. Wat is dit land mooi. Mede daarom besluiten we niet langer te blijven in Lauterbrunnen. Er zijn nog talloze hikemogelijkheden, maar we willen ook graag door naar de Matterhorn. De berg der bergen. We kunnen niet wachten om aan de ‘five lakes hike trail’ te beginnen. Hierover meer in ons volgende blog! Een ding is zeker: als je met de camper door Zwitserland reist, mag je Lauterbrunnen niet overslaan!

Iedere drie weken verschijnt een blog van Kay en Esther. Wil je ze op de voet volgen? Volg het stel dan via het Instagramaccount @bynomads