Kay & Esther – Rondom het Zwitserse Altdorf

Kay & Esther, By Nomads

Fervente hikers en bloggers Kay en Esther reisden met hun camperbus door Zwitserland toen de maatregelen dat nog toelieten. Deze keer waren ze zo verrast door een plek dat ze er zelfs een week lang bleven en de omgeving grondig verkenden.

Van de Oberaargletsjer reizen we door naar het Vierwoudstedenmeer in centraal Zwitserland. Om daar te komen, staat een pittige tocht voor de boeg waarbij we twee bergpassen passeren. De eerste is de Grimselpas waar we naar beneden moeten rijden. Kay rijdt zeer kundig en blijft ondanks de voorbij razende motoren zeer rustig. Ik (Esther) zit toch iets minder ontspannen en ben blij als we weer beneden zijn.

In de voetsporen van James Bond

Niet veel later beginnen we aan de klim van de Furkapas. Deze spectaculaire bergpas vormt de verbinding tussen kantons Wallis en Uri en was het decor voor de achtervolging in de James Bond film Goldfinger. We zijn maar al te blij dat we onze bus voor vertrek hebben laten chiptunen. Zonder al teveel moeite bereiken we de top op 2431 meter hoogte. Voordat we de afdaling inzetten, genieten we nog even van het weidse uitzicht. Wat is Zwitserland toch een mooi land! Wat ons opvalt is dat er weinig andere campers op deze pas te bekennen zijn.

Wanneer we na de afdaling aankomen in het dal snappen we waarom: er rijdt een autotrein die je naar de andere kant van de pas brengt. Het is een prachtige pas, maar wel een aanslag op je remschijven.

Vierwoudenmeer

Een uur later rijden we het dorp Altdorf in. Het plan is om een nacht te verblijven op camping Remo. Uiteindelijk worden het er zeven. Het is een hele fijne en gemoedelijke camping met een zeer centrale ligging. Bovendien is het de goedkoopste camping die wij in Zwitersland zijn tegengekomen: we betalen 25 euro per nacht inclusief stroom. Daarnaast merken we dat we na drie weken reizen met de camper even behoefte hebben aan een vaste plek.

Vanuit Altdorf maken we verschillende trips die zeker de moeite waard zijn als je door Zwitserland reist. Zo brengen we een bezoek aan de Staublifall. Dit is een grote en krachtige waterval gelegen in een schitterende groene vallei vol met authentieke Zwitserse houten huisjes. Het is alsof de tijd hier een beetje heeft stilgestaan. Je kunt deze waterval alleen te voet bereiken vanuit het nabijgelegen dorp Unterschächen. Dit dorp ligt op nog geen half uur rijden van Altdorf.

Luzern: een romantische en historische stad

Naast ons bezoek aan de Staublifall maken we ook een uitstapje naar de stad Luzern. Achter de camping bevindt zich een busstation waar de bus kunt pakken die je in 45 minuten naar Luzern brengt. Deze stad ligt aan het Vierwoudenmeer dat is omgeven met bergtoppen. Ook heeft Luzern een prachtige oude stadskern met sfeervolle straten, leuke boetiekjes en gezellige restaurants. Hoewel wij echte natuurliefhebbers zijn, heeft Luzern ons hart gestolen.

Stoos Ridge Hike

Verder leent Altdorf en omgeving zich uitstekend voor hiken. Er zijn talloze wandelmogelijkheden, wij kozen voor de Stoos Ridge Hike. Deze hike begint vanuit de gelijknamige plaats Stoos. Om hier te komen moet je de steilste kabelbaan ter wereld nemen: de Stoosbahn. Deze begint vanuit het dorp Schwyz waar je tevens je camper parkeert op de parkeerplaats tegenover de kabelbaan.

Na de kabelbaan neem je de Klingenstock stoeltjeslift die je naar de start van de hike brengt. De Stoos Ridge Hike leidt je in 3 uur hiken van Klingenstock naar Frontalpstock. Je loopt over een bergrug met hier en daar wat steile afgronden. Maar hij is goed te doen en het uitzicht vanaf de bergkam over het Vierwoudstedenmeer is waanzinnig mooi!