Een dag uit een camperreis met kleine kinderen

Maarten & Geeske

De Utrechtse Geeske (37), Maarten (34), Fien (4) en Jip (2) trekken door Europa. Ze reizen met hun retro camper om te genieten van het buitenleven, de kinderen in de natuur te laten opgroeien en veel samen te zijn. De komende tijd nemen ze jullie graag mee onderweg. Deze keer over hoe een gemiddelde dag eruit ziet.

 

Ritme vinden wij met onze kinderen heel belangrijk, net zoals met ze overleggen over wat we gaan doen en vragen wat zij het liefst willen doen. Maar kinderen in deze leeftijd zijn ook heel flexibel en dat maakt reizen met kinderen zo leuk. Doordat elk land anders is en we reizen in alle seizoenen maken ze veel mee. Buiten mag alles veranderen, zolang we als gezin maar hetzelfde ritme aanhouden en de kinderen weten wat we gaan doen.

Maximaal twee uur rijden

We hebben er al 30.000 kilometer op zitten en hebben op meer dan 200 plekjes geslapen. Dat klinkt best intensief, maar we willen natuurlijk ook graag Europa ontdekken. ’s Ochtends begint de dag met knuffelen met zijn allen in het kleinste bed. Totdat het licht is of warm genoeg om de dag te beginnen. We nemen veel tijd voor eetmomenten, zo is er geen haast en kunnen de kinderen zelf alles ontdekken, proeven en zeggen wat ze wel en niet lekker vinden.

 

Het liefst rijden we maximaal twee uurtjes en vinden we nog voor de lunch een mooie plek. Het rijden zelf gaat vrij makkelijk. We wisselen liedjes zingen, luisterboekjes luisteren, met duplo of dieren spelen en een filmpje kijken met elkaar af. Eenmaal aangekomen op de plek, verkennen we direct de omgeving. In de middag doen we meestal een activiteit, een dorpje bezoeken, wandelen, fietsen, of gewoon door het gras of op het strand rennen en spelen.

 

Uit elk land een bloem

We wisselen reisdagen af met een dag of twee a drie op een plek. Want dan pas kom je tot rust, en juist dan voelen de kinderen dat het hun eigen ‘achtertuin’ is waarin ze uren kunnen rennen, dansen, rollen en bloemen plukken. En zeker als er andere kinderen zijn is het weer lastig om te vertrekken. ’s Ochtends doen we samen vaak de zonnegroet (yoga) en in elk land plukken we een bloem voor in de bloemendroger en verwonderen we ons over nieuwe dieren, planten, bloemen en vruchten die er zijn. We kleuren op een kaartje de landen in die we doorkruist hebben en fantaseren over nieuwe avonturen in nieuwe landen.

 

(Vervelende) huishoudelijke klusjes

Aan het begin vonden we de huishoudelijke klusjes wennen en vervelend. Altijd op zoek naar vers water, legen van de toilet en zoeken naar wasserettes. Na een tijdje went het en ga je er flexibel mee om. We deden steeds vaker ’s ochtends handwasjes om op de plek zelf te drogen. Om de drie tot vijf dagen hebben we een boodschappendag, op naar de Lidl, groenteboer of lokale supermarkt, waar we dan met lekkere verse dingen lunchen op de parkeerplaats. En water, tja, op den duur ontdek je dat het eigenlijk overal wel te vinden is. Zeker in Scandinavië.

Wat wij straks enorm gaan missen…

Voor ons is het vrije uitzicht het mooiste van reizen en dat we altijd buiten kunnen zijn. Dit gaan we het meeste missen in het dagelijkse leven in Nederland. Onze reis zit er namelijk bijna op. De kinderen kunnen alles ontdekken, met blote voeten door de duinen of grasveld rennen en het liefst overal mee gooien. Jip leeft straks langer ‘op reis’ dan in een huis, we zijn erg benieuwd of hij daaraan straks ook snel kan wennen