Bouw in twee weken je eigen camper

Door Esther en Kay (tekst en foto's)

Esther en Kay van by NOMADS hebben een buitengewone liefde voor reizen en avontuur. Tijdens een reis in Nieuw-Zeeland worden ze verliefd op het 'vanlife'. Ze kopen een busje en bouwen deze om tot camper. Hun ervaringen bundelen ze in het e-book 'hoe je in twee weken je eigen camper bouwt'.

Digital nomads

Wij zijn Esther en Kay: twee 'digital nomads' die nu ruim een jaar non-stop de wereld aan het ontdekken zijn. Een nieuwe leefstijl die voortgevloeid is uit het besef dat we een gezondere balans willen hebben tussen werk en ontspanning. Werken kan geweldig zijn en hoort er zeker bij. Maar 25 vakantiedagen per jaar bleef ons een onverzadigd gevoel geven. Om meer te kunnen doen waar we echt blij van werden, hebben we ons 9 tot 5 baan ingeruild voor een eigen onderneming waarbij we meer controle hebben over hoe we ons leven graag willen indelen: en dat is al reizend zodat we meer van de wereld kunnen zien! Om dit mogelijk te maken hebben we ons eigen bedrijf by NOMADS opgestart. Bij aanvang alleen een online marketing bureau die ondernemers en bedrijven in de Benelux de helpende hand biedt als het gaat om het behalen van hun doelstellingen met inzet van online marketing. Een half jaar later is daar ook een reisblog bijgekomen dat zich focust op avontuurlijke reizigers die met een (eigen) camper of auto meer van de wereld willen zien. Dat reisblog kwam steeds meer tot leven nadat we in januari dit jaar in Nieuw-Zeeland de overstap hebben gemaakt naar het 'vanlife'.

Gedwongen vanlife

Toen we in december 2018 in Nieuw-Zeeland aankwamen werden we min of meer gedwongen om te kiezen voor vanlife, omdat hotels en andere accomodaties ons financiële buffer snel zou doen uitputten. Bovendien zijn er in Nieuw-Zeeland duizenden plekken zijn waar je gratis mag kamperen met een camper (mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoet). Dus, vanlife zou ons onwijs veel geld besparen. En zo stonden we voor de keuze: een camper huren of een busje kopen en deze zelf ombouwen tot camper. Omdat we wisten dat omgebouwde campers in Nieuw-Zeeland als zoete broodjes over de toonbank gaan besloten we om een bus te kopen en deze zelf om te bouwen tot camper! Daarmee ging niet alleen een langgekoesterde wens in vervulling; het is ook de beste keuze die we ooit hebben gemaakt! Sindsdien genieten we met volle teugen van het mooiste land ter wereld en zijn we helemaal verliefd geworden op het leven in een camper. Het is primitief en je moet inleveren op comfort en privacy maar het is het allemaal dik waard.

Ruimte, comfort en privacy

Het grootste voordeel van het leven in een camper is de ultieme vrijheid en mobiliteit die je ervoor terug krijgt. Waar je ook bent of rijdt, je hebt altijd je huis met je mee. Je kunt overal binnen een straal van 10 kilometer een gratis overnachtingsplaats vinden die je onwijs veel geld bespaart die je normaal zou steken in andere vormen van accomodaties. Het is uiteindelijk de voordeligste manier om de wereld te ontdekken. Een groot nadeel van het camperleven is dat je inlevert op ruimte, comfort en privacy. Hoewel er tegenwoordig steeds meer luxe campers op de markt zijn die je comfort alsnog flink vergroten, blijft de ruimte relatief klein. Onze camper heeft bijvoorbeeld geen douche. Daarvoor moeten we altijd op zoek naar een zwembad of een publieke douche waar we ons kunnen wassen. Koken is ook niet altijd makkelijk aangezien we een lage camper hebben waar we niet in kunnen staan.

Voor wie?

Nadat we de resultaten van onze camper op ons Instagramaccount hadden gedeeld werden we werkelijk overladen met positieve reacties. Duizenden mensen gaven ons het gevoel dat vanlife echt leeft en dat we hiermee zoveel meer mensen meer kunnen inspireren. Dat was voor ons het moment dat we besloten om over onze camperconversie een e-book te schrijven zodat we mensen die ook dromen van vanlife beter kunnen helpen. Het moest een e-book zijn dat men volledig bij de hand zou nemen zodat iedereen zelf in staat zou moeten kunnen zijn om een eigen camper te bouwen. We wilden iets geven zodat ook mensen met minder geld in staat zouden zijn om de wereld te verkennen zonder daarvoor tienduizenden euro's neer te hoeven leggen. En volgens ons is dat aardig gelukt. Het e-book is inmiddels al meer dan duizend keer gedownload en dat blijft dagelijks doorlopen. Je kunt het gratis e-book downloaden op ons reisblog.

Huis op wielen

Onze volgende plannen zijn om ook in Nederland een nieuwe camper te bouwen. Deze keer zal de camper iets groter en hoger zijn en zullen we ook hier al onze volgers weer volledig in meenemen om zo nog meer mensen te inspireren met deze fantastische leefstijl. Want dat is het. Het is een ultieme vrijheid die voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. En niet alleen voor de mensen die de dure campers kunnen veroorloven. Want er is toch niets mooiers dan de wereld verkennen met je eigen huis die je overal mee naar toe kan nemen?