Camperen op vijf vierkante meter

Door Harm van Gasteren (tekst) Erik De Backer (foto's)

Niet meer dan vijf vierkante meter heeft de Belgische doe-het-zelver Erik De Backer op zijn VW LT ter beschikking om een camper te bouwen. Maar hij droomt van ruimte. In 2017 hoopt hij met zijn megacamper op stap te gaan.

Ruimte. Erik De Backer (50) kan niet zonder. Neem zijn huis in Zandhoven, een vriendelijk Belgisch dorp, kort voordat Antwerpen onbarmhartig grootstedelijk uithaalt. Zelf ontworpen, dat huis. En groot. Heel groot. Het begint al waar je binnenkomt, na de matglazen schuifdeur met de tekst 'Inkom . "Mijn vrouw Ingeborg wilde er 'Welkom' op hebben. Maar toch niet iedereen is welkom?", grinnikt de ontwerper. Kampeerauto is dat wel en dus ontvouwt zich een enorme hal, waarin als een soort eigentijdse sculptuur een motorfiets geparkeerd staat, een glanzend grijze Aprilia. De trap op; boven wordt gewoond. Gigaruimte. Twee enorme eettafels en een bankstel model landingsbaan hebben de handen vol de woonkamer te vullen. Ook al helpen een stel kloeke kasten en de open keuken enthousiast mee. Maar verder houdt De Backer het simpel. "Ik hoef geen luxe om me heen. Luxe zit voor mij in ruimte."

Volkswagen LT

Ruimte in plaats van luxe is ook zijn uitgangspunt bij het ontwerp van zijn camper. De basis is het chassis van een VW LT met dubbele cabine, 5,30 meter lang en 1,90 meter breed.

De opbouw komt op een lichte metalen constructie, die op het VW-chassis
is gemonteerd.Tussen de balken hangen opbergvakken en watertanks.

De Backer betrekt bovendien de cabine niet bij het woongedeelte, zodat hij een woonoppervlak van zo'n vijf vierkante meter overhoudt. En dan ruimte? De clou: uitklappen en uitschuiven. De achterzijde klapt indien gewenst in twee delen omlaag en omhoog, zodat de camperbewoners op een soort veranda met een terrasje voor zich zitten.

De achterkant gaat in twee delen volledig open, zodat de camperaars royaal contact met
buiten hebben. De stoelen hebben geen vaste plek en kunnen dus ook buiten staan.

Bij het uitschuiven van twee slide-outs links en rechts voor respectievelijk het toilet en de keuken, ontstaat de woonruimte voor twee tot drie personen, met losse stoelen achter in de wagen.

Bovenaanzicht van de woonruimte. Tussen de natte cel en de achterwand van de cabine
staat de koelkast met daaronder de gasfles. Rechts zijn de entree en de keuken te zien.

En als de kap boven de cabine omhoog scharniert, opent zich een soort bruidssuite. Op de camperplaats wordt het smalle busje zodoende dik 3,50 meter hoog en 2,58 meter breed.

Camper Vijf Vierkante MeterIn de woonstand scharniert de bult omhoog, waardoor een groot tweepersoonsbed
vrijkomt. Met uitgeschoven slideouts is de wagen 2,58 meter breed.

Dat heeft hij exact uitgemeten, ook al het is dan nog uitsluitend digitaal. Maar vergis je niet: binnenkort rijdt zijn creatie. Daar is de ontwerper heilig van overtuigd.

Paradijsvogel

De Backer is een van die paradijsvogels bij wie werk en hobby in elkaar overvloeien. Hij is geschoold als schrijnwerker, zoals het beroep van timmerman in Vlaanderen nog zo veel mooier heet dan in Nederland. In het bouwbedrijf van zijn familie leerde hij zichzelf ontwerpen en driedimensionaal tekenen op de computer. Diverse huizen staan er op zijn naam. Daar werkt hij ook in zijn vrije tijd aan. "Ik vind het heel plezant om iets bijzonders te ontwerpen. Dat kost veel tijd en levert niets extra's op. Sommigen verklaren me voor gek, maar ik doe dat graag", verklaart hij. "Ik kan geen boeken lezen. Heb ik niets mee. Als mijn gezin 's avonds tv kijkt, zit ik achter de computer."

De Backer aan het werk.

Uitschuif- en uitklapcamper

Een futuristisch ogende aanhanger heeft hij eerder ontworpen en sinds vorig jaar volgden de eerste ruwe beelden van zijn uitschuif- en uitklapcamper elkaar op. "Zo'n ontwerp staat er niet een-twee-drie. Dat groeit langzaam in mijn hoofd. Dan ga ik tekenen. En weggooien en weer verder tekenen en verfijnen." Waarbij De Backer het zichzelf niet echt makkelijk heeft gemaakt. Zijn camper moet niet alleen op vakantie ruimte bieden aan hemzelf en zijn vrouw en misschien nog een van de drie kinderen, de wagen dient ook de dagelijkse auto te vervangen.

Het interieur in gebruik, met de slideouts uitgeschoven. Met enig inschikken kunnen er
drie personen aan tafel zitten.

En dan is het mooi als alle drie zijn jongens van 16, 17 en 20 jaar mee kunnen. Vandaar die dubbele cabine met twee banken, in totaal goed voor zes zitplaatsen. In de vakantie gaat die tweede bank eruit en heeft De Backer extra opbergruimte, bijvoorbeeld voor twee fietsen.

De derde passagier kan overnachten op de omgebouwde zithoek.

De ontwerper heeft het VW-chassis grondig geïnspecteerd en zo allerhande ruimte ontdekt voor watertanks en opbergbakken. "Bij veel fabriekscampers zie je dat er met het chassis niets wordt gedaan", zegt hij. Onder meer bij zijn eigen achttien jaar oude Elnagh. Het licht smoezelige oudje heeft het gezin De Backer veertien jaar op vakantie terzijde gestaan. Maar de jaren beginnen te tellen. En De Backer was al niet zo onder de indruk van de bouwkwaliteit. "Meubels en dergelijke zijn veel te licht. Bij de eerste reis klom een van de kinderen op tafel. Die brak meteen af." Ook een deurpaneel begaf het onder het jeugdig geweld. Sindsdien is het interieur voor een groot deel homemade.

Doe-het-zelver

De Backer is niet alleen handig op de computer, de handen staan hem ook niet linksom aan het lijf. Over houtbewerken hoef je hem niets meer te leren en werken met polyester heeft hij zichzelf succesvol bijgebracht. "Geweldig materiaal. Je kunt er alle mogelijke vormen van maken. Polyester is weliswaar vrij zwaar, maar voor mijn camper kan ik een heel dunne laag gebruiken. Het woongedeelte hoeft niet sterk te zijn. Het is geen dragende constructie en tijdens het rijden zit er niemand in", legt hij uit.

Het metaalwerk, zoals het geraamte van de opbouw en de slide-outs, vertrouwt De Backer toe aan de rechterhanden van een vriend met een constructiebedrijf. Voor de bouw mag hij de werkplaats van het familiebedrijf gebruiken. Pak ‘m beet in de zomer van 2017 trekt de De Backerspecial volle zalen op camping en camperplaats. De ontwerper twijfelt er geen moment aan. Dan komt Kampeerauto zeker terug. De Backer: "Ben je weer van harte welkom.”

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 7 2015.