Beter op Kampeerreis Congresverslag 2022
Er zijn steeds meer elektrische bestelbussen op de markt, en kleinschalige camperbouwers maken daar slim gebruik van. Nu is het zaak dat de camperindustrie én de overheid in beweging komen. Dat is de teneur van het tweede congres Beter op Kampeerreis. Het werd georganiseerd op de eerste dag van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs, door de NKC en KCI – de Kampeer en Caravan Industrie.
Tijdens het congres, waar zo’n honderd belangstellenden op af kwamen, werden diverse aansprekende voorbeelden gepresenteerd. Sara van Geloven en Jurrien Veenstra bouwden zelf een camper op basis van de elektrische e-Ducato. Zij reisden er al anderhalve maand probleemloos mee door Scandinavië. “De camper reed makkelijk 250 km snelweg op een acculading, binnendoor zelfs meer”, vertelde Sara. Wél gingen zij bij de verbouwing over de 3,5 ton heen: de camper moet nog wat lichter gemaakt worden om met rijbewijs B te rijden.

Camperindustrie terughoudend
Op basis van wat compactere elektrische bestelbussen bouwen diverse kleine fabrikanten nu campers. Zoals Tonke uit Terheijden. Het bedrijf maakt sinds begin dit jaar campers op basis van de elektrische Mercedes EQV. Zij bouwen een campervan die zo’n 350 kilometer kan rijden. Dat zou een inspiratiebron kunnen vormen voor de internationale industrie. Die wordt tijdens het congres onder meer vertegenwoordigd dor Daniel Onggowinarso, managing director van het Duitse Caravaning Industrie Verband. Hij benadrukt dat het tijd kost om initiatieven als die van Tonke grootschalig te gaan produceren. Bovendien wijst hij naar de industrie en de wetgevers. “Kleine buscampers met elektrische aandrijving zullen er steeds meer komen. Maar voor grotere campers wachten we op de juiste onderstellen. Die zijn veel zwaarder dan de dieselversies en dus moet het maximumgewicht voor rijbewijs B in Europees verband omhoog naar 4.250 kilo”, betoogt hij.
NKC-directeur Stan Stolwerk ziet bij de leden van de NKC veel goede wil, maar ook onzekerheid. “Iedereen ziet dat we in beweging moeten komen, maar mensen twijfelen. Ze hebben behoefte aan informatie en duidelijkheid.” Stolwerk roept de industrie op om nu snel stappen te zetten. “Dit zijn je toekomstige klanten. Mis de boot niet. Die investeringen in duurzaamheid gaan jullie terugverdienen.”
Kampeer Duurzaamheidsprijzen
Tijdens het congres werden ook de eerste Kampeer Duurzaamheidsprijzen uitgereikt – een nieuw initiatief om duurzame innovaties in de industrie te stimuleren. Eén prijs was voor de Karsten Blue Line tent, waarbij het doek gedeeltelijk is gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. De andere prijs ging naar Ventje Campers in Culemborg. Dat bedrijf ontwikkelde een zeer duurzaam interieur, met veel hout en isolatie van schapenwol. Belangrijk vindt de jury ook dat bij de productie mensen worden ingeschakeld met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook dat is duurzaamheid.

Waterstof
Op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs hadden de meeste aanwezigen hem al gezien: de experimentele Stella Vita elektrische ‘zonnecamper’, die als project werd ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Gastspreker Carlo van de Weijer was als coördinator bij het project betrokken. Hij gaf een amusante én interessante lezing waarin hij duidelijk stelling nam. Vóór elektrische aandrijving, en tégen het gebruik van waterstof, bijvoorbeeld. De redenering: bij elektrische aandrijving treedt volgens Van de Weijer slechts 10% rendementsverlies op. Bij waterstof ligt dat heel anders. “Als je stroom eerst moet omzetten in waterstof en daarna weer in stroom, verlies je 80% rendement”, vertelde hij. Om die reden ziet hij waterstof niet als serieuze optie voor auto’s of campers.
Niet iedereen was dat met hem eens. Sterker: uit een recente poll blijkt dat iets meer dan de helft van de camperaars voor hun volgende camper waterstof wil overwegen. Ook Leo Diepemaat, voorzitter van de KCI, toonde zich een warm voorstander van waterstof als brandstof voor auto’s en campers. De discussie mondde uit in een weddenschap om een fles wijn; we zien over vijf jaar wie er gelijk krijgt.

Wensenlijstje
Tot slot van het congres mogen Leo Diepemaat, Stan Stolwerk, Carlo van de Weijer en Sara van Geloven een aantal wensen indienen voor de politiek. Wat zou er geregeld moeten worden om duurzaam camperen te stimuleren? Iedereen heeft zo zijn wensen, maar breed gevoeld worden toch wel de volgende wensen:
– stimuleer de industrie: er moet meer vaart worden gezet achter het bouwen van duurzame campers
– beloon emissieloos rijden
– maak hernieuwbare brandstof (HVO) betaalbaar
– verhoog de grens van rijbewijs B naar 4.250 kilo
– stimuleer verduurzaming van camperplaatsen en stallingen
– schets duidelijke scenario’s voor de toekomst, zodat camperaars weten waar ze aan toe zijn en kunnen investeren in duurzaamheid.
Dit vormde de basis voor een lijst met 7 wensen, die wordt aangeboden aan de landelijke politiek. Zodat de kleine stapjes van nu kunnen uitmonden in grote stappen op weg naar een duurzaam camperklimaat.
