Het Beter op Kampeerreis Congres

Om als kampeerliefhebber beter op reis te kunnen, is er een samenspel nodig tussen bedrijven, bestuurders, bewoners en bezoekers. Waar liggen de kansen en gemene delers om ervoor te zorgen dat niet alleen huidige maar ook toekomstig generaties kampeerders kunnen blijven genieten van al die prachtige plekken? Hierover gaan we in gesprek met fabrikanten, toeleveranciers, bestemmingen, overheden, wetenschappers en - natuurlijk -  de camperaar zelf!

Bekijk het congresverslag


Samen op weg naar schoner en beter!

Het programma
Datum: woensdag 5 oktober 2022
Locatie: Media Plaza, Jaarbeurs Utrecht
Powered by:

          

Deze tweede editie van het Beter op Kampeerreis Congres bood ruimte voor interactie, dialoog, praktische en inspirerende voorbeelden op weg naar een duurzamere kampeerwereld. Ook werd tijdens dit congres de Kampeer Duurzaamheidsprijs uitgereikt. Bekijk onderstaande video voor een impressie van de middag. 

Tijd

Programmaonderdeel 

14:00 uur 

Ontvangst

14:30 uur

Welkom namens Leo Diepemaat (KCI), Stan Stolwerk (NKC) en dagvoorzitter Rens de Jong

14:35 uur

Schoner en beter op reis? Het kan al! - Praktijkcases van verschillende e-camperaars
Inspirerend verhaal van een jonge generatie kampeerders en camperaars. Renske en Maarten gaan met hun 4x4 electric op zonne-energie op kampeerreis door Afrika. Sara en Jurrien bouwen een gloednieuwe, volledig elektrische Fiat e-Ducato om tot camper. Ze gaan wonen, werken, reizen en bloggen vanuit hun camperbus. Genieten én schoner & beter op kampeerreis? Ze willen het en laten zien dat het kan.

15:00 uur

Uitreiking Kampeer Duurzaamheidsprijs
Wie zijn de winnaars in de categorieën camperproduct en kampeerproduct?

15:15 uur

Keynote + Q&A Further ahead towards sustainable recreational mobility - Dr. Ir. Carlo JT van de Weijer, Eindhoven University of Technology (TU Eindhoven)
Holiday with a tent, folding trailer, caravan or campervan, has always been one of the most sustainable ways of tourism. Yet, the recreational mobility part faces challenges regarding CO2-emissions. Will that positively change if disruptive changes awaiting the mobility arena? Self-driving vehicles, electrification, drones, hyperloops, hydrogen or sustainable aviation fuels: the entire hype cycle can be filled with new predicted mobility breakthroughs. In his keynote, mobility expert Carlo van de Weijer will try to distinguish the sense from the nonsense in all these developments and look to the consequences for the future of the recreational mobility.

15:45 uur

Poll

15:55 uur

Verwachtingen Europese camperaars en kampeerders? - Stan Stolwerk (NKC) en Leo Diepemaat (KCI)
Toelichting op, en discussie over resultaten van het duurzaamheidsonderzoek onder de Europese camperaars: wat verwacht het kampeer-/camperpubliek van de sector?

16:05 uur

Vraaggesprek onder leiding van Rens de Jong
Duurzamer (inter)nationaal ondernemen: in gesprek met koplopers uit de wereld van internationale fabrikanten van kampeermiddelen. Wat doen ze om van hun kampeermiddelen milieuvriendelijker te maken en wat gaan ze doen?

16:25 uur

Dialoog met stakeholders en het publiek
De centrale vraag tijdens deze afsluitende dialoog luidt: wat is de koers van de energietransitie voor de kampeer- en camperbranche? En wat staat er op het verlanglijstje van de verschillende stakeholders? We gaan erover in gesprek met mensen uít de branche en kampeerders en camperaars ín de zaal.

17:15 uur

Netwerkborrel op beursvloer van de KCJ

De Kampeer Duurzaamheidsprijs

Tijdens het congres wordt de eerste Kampeer Duurzaamheidsprijs uitgereikt. 

Beter op Kampeerreis in 2021

In 2021 vond het eerste NKC Beter op Kampeerreis congres plaats. Een videoverslag. 

Schoner rijden

Binnen het duurzaamheidsprogramma van de NKC richten we ons in 2022 primair op 'Schoner rijden'.