Noodweer

Kun je de camper beschermen tegen een fikse hagelbui (of onweer)?

Wat doe je met je camper als het weer omslaat en je wordt geconfronteerd met een hagelstorm of onweer? In dit artikel geven we je tips over hoe je je camper kunt beschermen tegen de schadelijke effecten van deze weersomstandigheden.

1. Voorbereiding is het halve werk

Het is een open deur, maar daarom niet minder waar: het begint allemaal met een goede voorbereiding. Als je op reis bent of de camper buiten hebt gestald, is het belangrijk om de weersvoorspellingen te checken. Wees je bewust van de seizoenen en de regio’s waar hagel en onweer veel voorkomen. Door proactief te zijn, kun je tijdig maatregelen nemen en schade voorkomen.

2. Gebruik een beschermhoes

Een beschermhoes is een van de meest effectieve manieren om je camper te beschermen tegen hagel en andere weersinvloeden. Er zijn speciale hoezen beschikbaar die ontworpen zijn om hagelinslagen te weerstaan. Deze hoezen zijn gemaakt van stevige materialen die de impact van hagelstenen absorberen en verspreiden, waardoor schade aan de buitenkant van je camper wordt geminimaliseerd. Let op: het aanbrengen van de beschermhoes is een flinke klus. Deze tip kun je dus alleen opvolgen als je ruim van te voren weet dat er een fikse hagelbui aankomt.

3. Kies voor een ademende hoes

Een ademende beschermhoes is essentieel om condensvorming te voorkomen. Condens kan leiden tot schimmel en andere vochtproblemen die je camper van binnenuit kunnen beschadigen. Zorg ervoor dat de hoes luchtcirculatie mogelijk maakt, zodat vocht kan ontsnappen en je camper droog blijft.

4. Zachte binnenkant om krassen te voorkomen

Een beschermhoes met een zachte binnenkant beschermt niet alleen tegen hagel, maar voorkomt ook krassen op de lak en ramen van je camper. Dit is vooral belangrijk als je camper vuil is. Stof en vuil kunnen fungeren als schuurpapier wanneer de hoes beweegt, wat tot lelijke krassen kan leiden.

5. Zoek beschutting

Als je weet dat er noodweer op komst is, probeer dan een beschutte plek te vinden om je camper te parkeren. Onder bomen staan is vaak geen goed idee vanwege vallende takken, maar een stevige overkapping of carport kan je camper effectief beschermen. In sommige gevallen kan een parkeergarage ook een goede oplossing zijn, mits die geschikt is voor campers. Als je onderweg bent, kun je wellicht een overkapt tankstation opzoeken.

6. Onweer is een serieuze zaak

Heb je te maken met onweer, onderweg of op een camperplaats of camping, houd je dan aan deze tips.

Na het noodweer

Na een storm is het belangrijk om je camper grondig te inspecteren op eventuele schade. Let op deuken, krassen en andere beschadigingen. Door regelmatig onderhoud te plegen en kleine reparaties direct uit te voeren, kun je grotere problemen voorkomen en de levensduur van je camper verlengen. Heb je schade aan de camper? Lees dan in dit artikel wat je kunt doen.

Camper in de hagel, in een fikse hagelbui

Forester2009 (CC BY-SA 3.0) via Wikimedia Commons