Beieren - Op zoek naar de grandeur rond Coburg

Marja van Kampen (tekst en foto's)

De kostuumserie Queen Victoria was voor ons het zetje om naar Beieren af te reizen, om sporen te vinden van de grandeur van Herzogtum Coburg. Veel ademt
de sfeer van de tijd dat Albert Von Sachsen-Coburg en Gotha de Engelse koningin huwde, maar vergane glorie vormt de rode draad. Plus de eerste krokus!

We rijden eerst naar Limburg an der Lahn en daar valt onze blik al snel op kleurige vakwerkhuizen, de uit de kluiten gewassen domkerk en een wat vergeten kasteel. We komen voor het beroemde huis van ex-bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst, mede vanwege de megaheisa om de uit de pan gerezen renovatiekosten van 31 miljoen. Dat er bij een pizzeria een Pronkbisschop-pizza op de kaart staat, maakt duidelijk dat ook het toerisme profiteert van de rel.

Limburg aan de Lahn

Dirndls en zigeuners

Na een goede nachtrust op de camperplaats gaan wij weer op stap. Aan burchten en ruïnes geen gebrek, op veel strategische punten. Bij aankomst bij de nieuwe KissSalis Therme in Bad Kissingen staan er al zo’n 25 campers en honderden auto’s. Het is zacht en zonnig vandaag, wat ons meer verlokt tot de omgeving verkennen dan kuren. De stad heeft nog het deftige Kurhaus uit 1927, veel parken, imposante bouwwerken en is al met al shabby chic.
Wij reizen verder door de Rhön, een middelgebergte van vulkanische oorsprong, grenzend aan Beieren, Hessen en Thüringen. Romantisch mooi en met talloze burchten: Schloss Craheim, Burg Altenstein, Schloss Tambach, Hohenstein... In Coburg is het volop carnaval en het standbeeld van prins Albert is vandaag een vrolijk onderdeel van de kermis op de markt. We zien tijgers, dirndls, zigeuners en Napoléons met een glas in de ene en Bratwurst in de andere hand.
Toch is de grandeur van de stad goed zichtbaar. Hoog erboven torent de ruim 260 meter lange Veste Coburg en daar klauteren wij door excellent aangelegde
parken stijl naar toe. Langs standbeelden, fonteinen en oeroude bomen, om uithijgend boven bij een overvol terras aan te komen. Wij zijn duidelijk niet de
enigen die de drukte ontlopen.

Coburg

Oorlogsvoering

Veste Coburg werd tot ongeveer 1550 bewoond. Natuurlijk willen wij het interieur zien: groots, hoog en met veel donker houtsnijwerk. Ook bezoeken we de
sobere vertrekken van Luther, die hier een halfjaar woonde en een atelier van schilder Lucas Cranach de Oude. Verder zijn er kleurrijk gedecoreerde gastenverblijven, gedekte eetzalen en is er ontzettend veel kunst te zien.
Naar beneden wandelend zien wij Schloss Ehrenburg met een neogotische façade. Een pronkjuweel: de eerste Belgische koning Leopold is er opgegroeid en Victoria kwam er ook graag. De zogeheten Riesensaal is overweldigend mooi, net als de slaapvertrekken. De Coburgs hielden hier hof tot 1918, daarna kwam de Weimarrepubliek. Koning Filip van België en koningin Elisabeth van Engeland zijn regerende nazaten, hoewel de Engelse koning George V de naam omdoopte in Windsor, uit woede om wrede oorlogsvoering.

Wellustig uit bad

Wij zijn ook benieuwd naar het even buiten Coburg liggende zomerverblijf Schloss Rosenau. Het hofpark is een architectonisch plaatje, de nu afgedekte beelden en planten ten spijt. Het slot oogt gemütlich. Als we het hofpark uitrijden, komen we in Rödental, waar de bijna te schattige en peperdure Hummelbeeldjes worden gemaakt. Gezien het aantal touringcars dat er staat, is er veel belangstelling voor. Met binnenpretjes bereiken wij zo Kronach,
met de hoge Festung Rosenberg. Hier verscholen de bisschoppen van Bamberg en de notabelen zich bij het uitbreken van oproeren en oorlogen. Het onderliggende gangenstelsel is helaas alleen ‘s zomers te bezichtigen. Kronach is echt een beeldig prentenboekstadje. Lucas Cranach de Oude (1472-1553) is hier geboren en Kronach is trots op deze zoon van de stad. In een etalageruit zien we een verkleurde poster van zijn schilderij Der Jungbrunnen: in het midden die benijdenswaardige poel met links oude en versleten vrouwen, die er na een bad rechts jong, gezond en zelfs een tikje wellustig uitspringen. Waar ligt dát Kurort?

Festung Rosenburg, Kronach

Hitler te gast

Na een goede nachtrust rijden wij door het Frankenland naar Bayreuth, mooi gelegen aan de rand van het Fichtelgebergte. De stad heeft een hoog wauw-gehalte. Met een Alte en Neue Burg, de Opern, het Festspielhaus en veel statige gebouwen en pleinen. Het is de stad van Jean Paul (1763 - 1825), pseudoniem voor Johann Paul Richter, schrijver van satirische romans en tijdgenoot van Goethe en Schiller. En er is nóg iemand: Wagner, de controversiële en invloedrijke componist met eigenaardige denkbeelden. Naast zijn villa Wahnfried staat het Franz-Liszt-Museum, waar zijn schoonvader een tijdlang woonde. Tijdens de Festspiele in 1937 was Adolf Hitler er te gast, een groot bewonderaar van Wagner. Die link raken ze niet kwijt. Bayreuth is wereldberoemd geworden door het Wagner-festival, dat sinds 1933 in juli en augustus plaatsvindt en nu georganiseerd door Katharina en Eva Wagner.

Orangerie Eremitage, Bayreuth

Haringen in ton

Even buiten Bayreuth ligt de Eremitage, een van de buitenverblijven van de Bayreuthse Markgraven en daar stoppen wij de volgende ochtend voor een wandeling.
Alleen al die vergulde ruiters op het paviljoen, de waterwerken, boomgaarden en prieeltjes: prachtig. Plan is een bezoek aan Bad Staffelstein, maar eerst stoppen we bij de op een berg gelegen basiliek Vierzehnheiligen, waarvan de naam verwijst naar veertien noodhelpers. In de hoge grote kerk is het een en al Beierse kleuren en vrome aanbidding. Aan de overkant van het dal staat het net zo imposante Kloster Banz. Het zelf gebrouwen bier van de  nabijgelegen Vierzehnheiligenbrauerie is ook hemels. Inmiddels is het guur geworden en als we bij de Obermain Therme in Bad Staffelstein aankomen, wordt het echt tijd om die baden in te glijden. Zoutig, 38 graden en als haringen in een ton: we zijn niet de enigen met dit plan.

Poedersneeuw

Zigzaggend over kleine wegen tuffen wij naar onze laatste toeristische bestemming: Homberg. Wij nemen graag B-wegen, want dan zie je meer van de omgeving. Na Bad Köningshofen worden de bergen wat hoger en de miezerregen maakt plaats voor poedersneeuw. Door Fulda, Lauterbach en Alsfelt bereiken wij Homberg. Het uitzicht vanaf de camperplaats hier is verrassend: een prachtig landschap van glooiende heuvels en dichte bossen en verderop een berg met... een kasteel. Het stadje zelf is piepklein, lieflijk met een burcht, waarvan beweerd wordt dat het de diepste waterput van Duitsland heeft: 150 meter. De burcht werd in 1162 voor het eerst vermeld als zetel van de ridders van Hohenberg. Het sprookje De Kikkerkoning is hiervan afgeleid: als de gouden bal van de prinses in de put valt, heeft ze een kikker nodig om de bal er weer uit te halen. De winterlinde bij de burcht is volgens overlevering direct na de bouw geplant, eeuwenoud dus.
En dan valt ons oog op pril ontluikende krokuskopjes. De lente nadert... Na Homberg rijden wij via Dortmund huiswaarts. Het was een weldadig weekje, met interessante steden, winterse natuur en leuk snuffelen aan de Europese Geschiedenis.

Camperplaats Homberg

Overnachten

Camperplaats Limburg an der Lahn 23946
Camperplaats Bad Kissingen 100712
Camperplaatsen Coburg
Camperplaats Kronach 398
Camperplaats Bayreuth 15179
Camperplaats Bad Staffelstein 25481
Camperplaats Homberg 47195

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.

Gpx-bestanden

Download hier de gpx-bestanden van de route.

Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.