Apk en schorsen in coronatijd

Veel campers zullen tijdens de periode waarin reisbeperkingen gelden niet gebruikt kunnen worden.
Om tijdelijk van de apk-verplichting af te zijn, kun je de camper schorsen. Dan mag de camper niet meer op de openbare weg staan of rijden. 
Hieronder een aantal tips voor de meest voorkomende situaties. 

 

1. De camper staat in het buitenland en kan (vermoedelijk) niet voor de verplichte apk-keuring terug in Nederland zijn.

Staat je camper in het buitenland en kan de apk niet worden uitgevoerd, dan biedt de RDW de volgende mogelijkheid aan:

 • Stuur een mail aan [email protected]
 • In de onderwerpregel zet je: T.a.v. TKC: voertuig in het buitenland, apk verloopt
 • In de mail vermeld je het kenteken van de camper, evenals de locatie en kort waarom de camper niet apk-gekeurd kan worden. Voeg ook je telefoonnummer toe: de RDW neemt telefonisch contact op.

Vervolgens gaat de RDW met de persoon in kwestie in overleg om te achterhalen wat het probleem precies is. Vindt de RDW vervolgens genoeg reden voor het niet kunnen keuren van de camper, dan wordt de apk-datum met drie maanden verlengd. De camper krijgt voor deze drie maanden het vinkje ‘gekeurd’ en ontvang je, indien gewenst, een keuringsbewijs/rapport van de RDW.

2. De camper staat in Nederland.

Als de camper niet op de openbare weg staat en ook niet op een openbare parkeerplaats (dus op particulier terrein staat) kun je de camper tijdelijk schorsen. Gedurende de schorsingsperiode vervalt de apk-plicht en hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen. 
Laat de camper wel verzekerd! 

Zodra je de camper weer gaat gebruiken, hef je de schorsing op, maar dan dient de apk-keuring weer (of nog) geldig te zijn. 

Let op: ga je straks weer voor langere tijd op reis naar het buitenland. Als de camper apk-plichtig is, moet de keuring tijdig worden uitgevoerd.
Als je voorziet dat de apk verloopt tijdens de reis, dan kun je hem eerder laten uitvoeren. Er is een marge van twee maanden waarbij de vervaldatum hetzelfde blijft. Dat wil zeggen: als de apk op 1 juni verloopt, kun je vanaf 1 april de keuring laten verrichten en dan blijft de vervaldatum 1 juni. Maar als je de keuring op 1 maart laat doen, dan wordt de nieuwe vervaldatum 1 maart.

Als de apk-vervaldatum in de schorsingsperiode ligt, mag je de weg op als je onderweg bent naar een garage voor een apk-keuring. Je moet dan wel aantoonbaar een afspraak hebben. Je kunt de apk dan aan het eind van de schorsingsperiode laten uitvoeren.

Meer weten? Lees dan verder op deze pagina onder Informatie over schorsen. 

3. De camper staat in Nederland en is niet geschorst, maar je wilt als ‘risicogroep’ niet de weg op voor de apk-keuring. 

De dealer/garage kan worden gevraagd of de camper ook thuis opgehaald en afgeleverd kan worden. Sommige bedrijven verlenen nu deze service. 

4. De camper staat in Nederland in de stalling (of op particulier terrein).

Als de camper geschorst is, geldt tijdelijk geen apk-plicht en vervalt ook tijdelijk de wegenbelasting. Ook hier geldt dat je de camper het best verzekerd kunt laten. 
Je kunt kiezen uit twee mogelijkheden. 

 1. Je laat de apk pas uitvoeren zodra je de camper weer gaat gebruiken. Let er dan op dat je éérst de apk laat uitvoeren en dan de schorsing pas opheft. Let goed op de benodigde details als beschreven op deze adviespagina.
 2. Je brengt de camper tijdens de schorsingsperiode weg voor apk. Let ook hier op de juiste voorwaarden met betrekking tot de motorrijtuigenbelasting en verzekering.  
  Lees nauwkeurig de informatie op deze pagina en bij de adviespagina over Camper apk keuren. 

Tip: Als de reisbeperkingen worden opgeheven wil mogelijk iedereen tegelijkertijd een apk-keuring laten uitvoeren en is jouw garage mogelijk snel volgeboekt. 
De dealer of garage kan mogelijk de apk tijdens de schorsingsperiode uitvoeren. Ze zijn waarschijnlijk blij dat ze in deze komkommertijd nog werk kunnen uitvoeren. Zo helpen wij elkaar. 

De RDW meldt op deze informatiepagina het volgende (stand 2 april): 
Als de apk op jouw voertuig is verlopen, dan mag je niet rijden. Dit is om de voertuigveiligheid te borgen. Je mag alleen gebruik maken van de openbare weg om het voertuig apk te laten keuren. 

Neem contact op met de garage om te bespreken of er mogelijkheden zijn om de auto voor een apk-keuring bij de garage te krijgen. De garagebedrijven hebben de noodzakelijke maatregelen getroffen om de keuringen veilig uit te kunnen voeren. 

Het voertuig mag wel gedurende 2 maanden na de vervaldatum zonder apk op de openbare weg staan.

 

Aanvullende opmerkingen NKC: 

 • In die periode als de apk is verlopen, mag je dus niet rijden! Tenzij voor een gemaakte afspraak naar de garage ten behoeve van de apk. Blijft de camper (zonder schorsing) langer dan twee maanden zonder apk op de openbare weg staan, dan ontvang je een bekeuring. 
 • Let op: in veel gemeenten geldt volgens de APV een maximale parkeertijd van 3 dagen. 
 • De RDW werkt momenteel aan oplossingen voor de ontstane apk-problemen. Vooralsnog gelden echter nog steeds de bestaande richtlijnen. 
  Zodra hierover nieuws bekend is, zal de NKC daarover informeren in een nieuwsbrief en/of op de website. 

5. Informatie over schorsen 

Schorsen kost maximaal € 73,10 (tarief 2020) en levert ook financieel al gauw voordeel op. 
Voor schorsen kijk op deze adviespagina.

Op de website van de RDW kun je kiezen voor schorsen 1, 2 of 3 jaar. Schrik daar niet van. Dat is de gekozen maximale periode. Doorgaans volstaat schorsen voor 1 jaar. Je kunt altijd kosteloos eerder de schorsing opheffen!