Kan ik schoonmaakschade verhalen op de wasstraat?

Ik ben met mijn camper bij de autowasserette geweest voor een schoonmaakbeurt. Naderhand kwam ik erachter dat er schade is ontstaan aan de camper. Er staat een bordje ‘wassen op eigen risico’ bij de wasserette. Betekent dit dat ik schade niet kan verhalen?

De wasstraat is aansprakelijk, maar het bewijzen ligt lastig

Dat er een bordje staat dat het wassen op eigen risico gebeurt, wil niet zeggen dat de wasstraat niet aansprakelijk gesteld kan worden voor eventuele schade aan de camper. Om schade vergoed te kunnen krijgen, is het wel van belang om aan te tonen dat de schade ontstaan is bij het correcte gebruik van de wasserette. Om de kansen op een schadevergoeding te vergroten, moet de klant om te beginnen de schade direct opmerken. Als dat bijvoorbeeld pas na een paar dagen gebeurt, is het niet mogelijk om de wasserette succesvol aansprakelijk te stellen. De schade kan immers op een ander tijdstip na het wassen, zijn ontstaan.

Aan te raden is om de auto altijd goed na te kijken, voor en na een wasbeurt. Wie na de wasbeurt een nieuwe schade ontdekt, moet dat meteen aan de eigenaar of bedrijfsleider van de wasserette voorleggen. Verzamel zo nodig getuigen. Als het gaat om een opvallende schade, is het misschien mogelijk om de beelden van de beveiligingscamera te bekijken. Mogelijk valt daarmee de oorzaak te achterhalen.

BOVAG

Verder is het raadzaam om de camper te laten wassen bij een bedrijf dat is aangesloten bij de Bovag. In de algemene voorwaarden van deze brancheorganisatie is namelijk een specifieke regeling voor dit soort schades opgenomen, waarbij bedrijven beperkte aansprakelijkheid aanvaarden. Veel andere bedrijven wijzen aansprakelijkheid op voorhand af. Zoals gezegd: dat wil niet zeggen dat ze niet aansprakelijk gesteld kunnen worden, maar het onderhandelen met een bedrijf dat is aangesloten bij de Bovag, gaat wellicht iets makkelijker.

Kortom: het aansprakelijk stellen van de autowasserette is een moeilijke zaak. Meestal is er te weinig bewijs dat de schade is te wijten aan de diensten van de wasserette en komt het erop neer, dat de schade het eigen risico van de eigenaar van de camper is. Maar goed opletten en onmiddellijk reageren kunnen het verschil maken.