Kan ik een aankoop en de financiering ervan ongedaan maken?

Wij hebben bij een camperleverancier een camper met een financiering aangeschaft. Bij nader inzien vinden wij de maandelijkse lasten toch te hoog. Kunnen wij nog onder financiering en de aankoop uit?

Ja, maar dan wel binnen veertien dagen

Er is een Europese richtlijn opgesteld over het binnen een bedenktijd ontbinden van consumentenkredieten, officieel genaamd de Consumer Credit Directive. Deze richtlijn is sinds juni van dit jaar in Nederland ondermeer van toepassing op financieringskredieten die de handelaar bij de verkoop verstrekt. Dat is zeer gebruikelijk bij de verkoop van auto’s, campers en caravans.
Nederland heeft deze Europese richtlijn veel strenger in de wetgeving geïmplementeerd dan andere lidstaten. Zo wordt in Nederland de ontbinding van een financiering en bijbehorende koopovereenkomst aan elkaar gekoppeld, wat in de Europese richtlijn niet is voorgeschreven.

Veertien dagen bedenktijd

De Nederlandse implementatie van de richtlijn houdt in dat consumenten veertien dagen bedenktijd krijgen bij de aankoop van een motorvoertuig met bijbehorende financiering. Dat geldt dus ook voor zowel nieuwe als gebruikte campers. Gedurende deze bedenktijd kan de koper zonder consequenties afzien van zowel de koop als de financiering. Juristen noemen dit een herroepingsrecht.

Als de klant niet de juiste informatie heeft ontvangen rond het contract, kunnen de koop en financiering overigens altijd worden ontbonden, ongeacht bedenktijd. Deze regels gelden alleen als de klant zowel de financiering als de aankoop bij dezelfde verkoper heeft ondergebracht. De wetgever heeft namelijk vastgesteld dat er dan sprake is van één overeenkomst.
Mocht de consument de financiering voor de aankoop elders afsluiten, dan kan de financiering wel binnen de periode van veertien dagen worden herroepen, maar de aankoop zelf niet. De strenge implementatie van de richtlijn is nadelig voor verkopers.

Herroepingsrecht

De Bovag heeft er dan ook bezwaar tegen gemaakt. Het grootste probleem voor de verkopers is dat klanten de campers gedurende de bedenktijd in gebruik kunnen nemen, om vervolgens gebruik te maken van het herroepingsrecht. Het lijkt erop dat de verkoper dan geen recht op schadevergoeding wegens waardedaling heeft. Zij kunnen dit herroepingsrecht binnen de bedenktijd niet contractueel uitsluiten. In de praktijk kan het betekenen dat verkopers pas tot levering of bestelling overgaan als de bedenktijd is verstreken. Dat is dan weer nadelig voor de klant.

Kortom: het is sinds kort mogelijk om de financiering en koop van een camper terug te draaien. Maar het blijft natuurlijk altijd verstandiger om van tevoren de voors en tegens goed tegen elkaar af te wegen.