Water en sanitair - Slim gefikst: Toiletcassette lekt vloeistof


Het legen van de toiletcassette is al geen lekker klusje. Als ‘ie dan ook nog eens lekt, wordt het helemaal onfris. Lekken kan op drie plaatsen: bij het grote afdichtrubber, bij de ontluchter en bij de ontluchtknop.
Thetford levert voor de meeste modellen vervangende onderdelen, die met beschermende handschoenen en een beetje handigheid goed te monteren zijn. Een van de meest gangbare cassettetoiletten is de Thetford C-200.

Slim Gefikst Opening

Stap 1
Slim Gefikst Toilet Stap 1

Inspecteer het grote afdichtrubber dat zichtbaar wordt als de schuif verschoven is in de richting van de handgreep. Het rubber kan vervuild zijn door urinezuur of opgezwollen door de inwerking van chemicaliën. Wip de afdekplaatjes van de schuifgeleiding voorzichtig los. Eerst met een schroevendraaier en daarna handmatig.

Stap 2

Slim Gefikst Toilet Stap 2

Draai met een kruisschroevendraaier de acht schroeven los en verwijder de dekplaat. De rubberring kan er nu uit. Maak de ring goed schoon. Urinesteen kan het rubber verharden en aantasten. Plaats een nieuwe ring als het rubber te hard blijft.

Stap 3

Slim Gefikst Toilet Stap 3

Spuit de ring in met siliconenspray, na grondige reiniging of vervanging van het rubber.

Stap 4

Slim Gefikst Toilet Stap 4

Plaats de rubberring terug en schroef de dekplaat er met acht schroeven weer aan vast. Klik de twee afdekplaatjes vast in uitsparingen. Bij het terugplaatsen van de schuif moeten de merktekens weer tegenover elkaar uitkomen.

Stap 5

Slim Gefikst Toilet Stap 5
Controleer of de ontluchter goed sluit. Als deze lekt: draai de knop een slag naar links en trek de ontluchter omhoog. Tussen de afsluiter en de rubberring mag geen vuil zitten. Bij lekkage is toiletpapier meestal de oorzaak.
Verwijder de vervuiling en spoel de boel goed na. Plaats de ontluchter terug en zet ‘m vast met een slag naar rechts.

Stap 6

Slim Gefikst Toilet Stap 6
De ontluchtingsknop van de cassette kan eveneens lekken. Ook hierbij is vervuiling meestal de oorzaak. Probeer het mechanisme in de tank eerst goed schoon te spuiten, voor het verwijderen van de knop. Druk hierbij een knop een aantal keren in, zodat het spoelwater overal kan komen. Helpt dit niet, wip dan de gele knop op met een schroevendraaier en verwijder de veer die eronder zit.

Stap 7

Slim Gefikst Toilet Stap 7

Vang met een hand in de tank het plaatje op dat aan de binnenzijde aan de knop zit. Bij het loswippen van de gele knop willen de bevestigingsklipjes nogal eens afbreken. In dat geval moeten de knop en het plaatje worden vervangen.
Maak het plaatje goed schoon.

Stap 8

Slim Gefikst Toilet Stap 8

Slim Gefikst Toilet Stap 8B

Plaats de veer terug. Druk het witte plaatje aan de onderzijde op de juiste plek en druk de gele knop erop, totdat deze in het plaatje vastklikt.

www.thetford-europe.com