Slim gefikst: de waterpomp is defect


In de rubriek Slim gefikst geeft Kampeerauto technische instructies om onderweg optredende storingen te verhelpen of een noodreparatie uit te voeren. In dit geval: de waterpomp is defect.
Als de waterpomp na het inschakelen van de waterkraan geen water aanvoert, is dat voor de rest van de reis erg lastig. Neem daarom altijd een reservedompelpomp mee. In deze aflevering komt de vervanging van de veel gemonteerde dompelwaterpomp aan de orde.

Het herstellen van de watertoevoer begint altijd met het vaststellen van de oorzaak van de storing. Ga na of er voldoende schoon water in de tank aanwezig is. Test de wateropbrengst bij meerdere kranen. Indien een van de kranen wel werkt, is de pomp niet defect. Mogelijk ligt het dan aan een kraan. Controleer of de schakelaar van de huishoudaccu ingeschakeld staat. Kijk bij aanwezigheid van een aparte waterpompschakelaar of deze is ingeschakeld. Controleer ook of er niet een zekering kapot is.

Slim Gefixed 20

Stap 1
Allereerst moet worden vastgesteld of de waterpomp functioneert. Draait de pomp hoorbaar, maar is er geen of onvoldoende waterdruk, controleer dan eerst het leidingwerk op blokkades. Is dit niet de oorzaak dan is de pomp mogelijk door slijtage of oververhitting defect geraakt. Ga in dit geval over naar stap drie.

Slim Gefixed 23

Stap 2
Is de pomp niet hoorbaar, dan is het zaak te weten of de pomp spanning krijgt. Is dit namelijk niet het geval, dan moet daarvan de oorzaak worden opgezocht. Controle van spanning kan bij de stekkerverbinding boven op de watertank. Meten kan het beste met
een multimeter of met een zelfgemaakt controlelampje. Open de kraan, zodat er vraag is naar water. Zet de keuzeschakelaar van de meter op de 20V-stand in het DC- of DCV-bereik. Druk de rode pluspen langs de bruine draad in de stekker. Doe dit ook met de zwarte minpen bij de blauwe draad. De meter moet nu 12 tot 14 volt aangeven.

Slim Gefixed 24

Van een 12-voltreservelampje kun je met twee stroomdraden een controlelampje maken. De draden, waarvan aan beide kanten de isolatielaag is verwijderd, worden in de stekker gestoken en met het lampje verbonden. Omdat het zwakstroom is, kan het geen kwaad om de draden aan te raken. Bij een ingeschakelde kraan moet het lampje nu branden. Is er geen spanning, dan ligt de oorzaak vermoedelijk in het elektrische gedeelte. Mogelijk is de zekering kapot.

Slim Gefixed 26

Stap 3
Is er wel spanning, maar draait de pomp niet, dan is deze waarschijnlijk defect. Draai de grote blauwe dop op de watertank los en trek de pomp in zijn geheel uit de tank. De slang aan de dekselzijde blijft zitten. De slang aan de pomp moet los.

Slim Gefixed 25

Stap 4
Om de stroomdraad van de pomp door de deksel te kunnen trekken, moet de standaard stekker eraf. Aangezien voor deze stekker speciaal gereedschap nodig is, wordt de draad direct onder de stekker doorgeknipt.

Slim Gefixed 28

Stap 5
De draad kan er nu uit, door het gat in de deksel.

Slim Gefixed 29

Stap 6
Sluit nu de reservedompelpomp aan. Controleer bij het invoeren van de waterslang of er een terugslagklap in zit en houd in dat geval de juiste stroomrichting aan. Meestal wordt dit aangegeven met een pijl. Zet de slang weer vast en voer de stroomdraad door het gat in de deksel.

Slim Gefixed 33

Stap 7
Omdat speciaal gereedschap ontbreekt om de originele stekker te monteren, wordt deze vervangen door een kroonsteentje. Verwijder de isolatie van de stroomdraden en verbind deze met de overeenkomstige kleuren met het kroonsteentje.

Slim Gefixed 31

Stap 8
Schakel een kraan in om te controleren of de pomp hoorbaar is. Schakel de kraan weer uit. Laat de vervangende pomp in de tank zakken en draai de dop handvast aan.  Controleer nog even of de waterslangklemmen zijn aangedraaid.

Bekijk ook de video: