Cassettetoilet


Op deze pagina vind je meer informatie over het cassettetoilet.

Cassettetoilet


Dit is een inbouwtoilet. Het heeft twee hoofdonderdelen:

  • een vast gemonteerd toilet en
  • een uitneembaar afvaltank.

De afvaltank, die onder de toiletpot zit, is van buitenaf toegankelijk.

Het is uitneembaar via een kleine deuropening, aan de buitenzijde van de kampeerauto.

Toiletvloeistof

Door een beveiligingsklem te bedienen kan de afvaltank via de kleine toegangsdeur worden verwijderd.

Zet de tank rechtop en draai de schenktuit omhoog, verwijder de dop. Schenk vervolgens de juiste hoeveelheid toiletvloeistof in de afvaltank. Voeg een bepaalde hoeveel water toe, zodat de bodem van de afvaltank geheel bedekt is. Breng de dop aan op de schenktuit en draai deze weer in de oorspronkelijke stand.

Plaats de afvaltank zonder te forceren op zijn plaats. Daartoe dient de hendel van de afsluitschuif in de juiste, gesloten, stand te staan.

Spoelwatervloeistof

De modellen die een spoelwatertank hebben, zijn voorzien van een vulluikje. Via dit luikje wordt de tank met een juiste docering vloeistof gevuld. Daarna de tank afvullen met de hoeveelheid geadviseerde hoeveelheid water.

Het gebruik

Bij standaard gebruik moet eerst met de spoelknop het bedieningspaneel geactiveerd te worden. Vervolgens laat u een beetje water in de pot lopen.

Het toilet moet met een afgesloten afsluitschuif worden gebruikt. Na het gebruik de afsluitschuif met de hendel onder de toiletpot zijwaarts schuiven en spoel door. Sluit daarna de afsluitschuif.

Tijdens het rijden
Aanbevolen wordt de spoelwatertank tijdens het rijden tot maximaal half vol te vullen. Het liefst helemaal leeg. In de toiletpot mag geen water staan. Met deze voorzorgen voorkomt u eventuele waterschade aan de kampeerauto.

Gebruik in de winter
Het gebruik van het cassettetoilet in de winter is mogelijk wanneer de ruimte waarin het toilet staat is verwarmd. Wanneer dat niet het geval is moeten er voorzieningen worden getroffen om bevriezing te voorkomen.

Dat kan door de tank leeg te laten lopen of te vullen met Mono Propylene Glycol (MPG), om zo bevriezing van de vloeistof te voorkomen.

Het is mogelijk dat een cassettetoilet is aangesloten op de drinkwatertank om daaruit het spoelwater te betrekken. Het is dan raadzaam gedurende de winter het systeem vrij te maken van water en het toilet niet te gebruiken.

Het legen van de afvaltank

De afvaltank moet worden geleegd wanneer een indicatielampje op het bedieningspaneel van het toilet oplicht. Er is meestal nog ruimte voor een restcapaciteit van ongeveer twee liter.

Zorg ervoor dat de afsluitklep gesloten is. Open de toegangsdeur aan de buitenzijde van de kampeerauto. Trek de veiligheidspal op de afvaltank omhoog en verwijder de tank door deze naar u toe te trekken.

Langdurig buitengebruik

Indien het toilet op een vaste watervoorziening is aangesloten dan deze leeg laten lopen. Open de afsluitklep en druk op de spoelknop net zolang totdat er geen water meer de pot in stroomt. Sluit de afsluitklep. Daarna de afvaltank verwijderen en legen.

Het toilet dat een eigen spoelwatertank heeft, wordt via een aftapplug geleegd. Zorg er voor dat er een grote opvangbak onder de spoelwatertank wordt geplaatst om het achter gebleven water op te kunnen vangen.

Per type en merk kunnen er verschillen zijn. Raadpleeg altijd de bijgeleverde instructies.

Onderhoud

Het toilet regelmatig reinigen met door de fabrikant aangegeven richtlijnen en geadviseerde producten.

De afdichtingen, zoals de ring van het mechanisme, de ring om de ontluchting en de ring van de doseerdop regelmatig met water reinigen en behandelen met Siliconenspray. De onderdelen blijven hierdoor soepel. Het gebruik van Vaseline of andere plantaardige olien is, om beschadiging/lekkage te voorkomen, af te raden. Olijfolie is eventueel een alternatief middel.

Gerelateerde informatie