Campertoilet

Er zijn globaal drie wc-types voor campers te onderscheiden. Het draagbare toilet, het cassettetoilet en het toilet met een vaste afvaltank. Die laatste zie je in expeditiecampers of heel grote campers, vooral in het buitenland. We laten deze hier verder buiten beschouwing.

Draagbaar toilet

De draagbare toiletten zijn bekend onder de naam Porta Potti, hoewel dat eigenlijk een typenaam is van het merk Thetford. Er zijn ook andere merken verkrijgbaar. Het draagbare toilet staat los, in sommige kleine buscampers wordt hij opgeborgen in een kastje. Het toiletje bestaat uit twee delen: het onderste deel is de afvaltank en het bovenste deel de toiletpot met spoelwatertank.

Cassettetoilet

De meeste campers beschikken over een cassettetoilet, een inbouwtype dat permanent is bevestigd. De cassette met het sanitaire afval is uitneembaar vanaf de buitenkant van de camper.

Chemisch toilet

De camperwc’tjes worden ook wel chemische toiletten genoemd, omdat je een chemische vloeistof in de tank giet, die ervoor zorgt dat vaste stoffen als ontlasting en wc-papier uit elkaar vallen en er geen stank en gasvorming ontstaan. Sommige mensen zijn er door de term ‘chemisch’ een beetje huiverig voor en denken dat een dergelijke wc alleen in een speciale afvoer geleegd mag worden.

Dat valt echter reuze mee. De toiletvloeistoffen zien er vervaarlijk uit, omdat er een sterk pigment in zit, dat ervoor zorgt dat het afval er onbestemd groen of blauw uitziet. Het legen van een volle cassette is niet een heel fijn klusje en als er geen stank of duidelijk zichtbare ontlasting aanwezig is, scheelt dat toch weer. De toiletvloeistof is gewoon afbreekbaar in de rioolwaterzuivering.

En die speciale loosplekken voor chemische toiletten? Die zijn er om het risico op spetteren en knoeien te minimaliseren en de cassette goed na te kunnen spoelen. Je kunt een cassette ook prima in een gewone wc legen, want het komt meestal in hetzelfde riool. Maar wees dan wel heel voorzichtig en ruim eventuele spetters op.

Toiletvloeistof mag meestal in een beerput worden geleegd mits er geen chloor in komt. Als je de cassette daar wel in wilt legen, kun je ook zelf een oplossing maken van een borrelglaasje schoonmaakazijn, een kneepje zeepsop en een liter water. De azijn breekt de vaste massa af en het zeepsop voorkomt de ergste stank. Bij het legen stort je een behoorlijk homogene vloeibare massa uit. Wel even flink zijn, want je mist de verkleuring.

Wc-cassette legen stap voor stap

  • Waarschuw je medereiziger dat je de cassette weghaalt. Als mensen naar het toilet gaan als de cassette weg is, levert dat een akelig schoonmaakklusje op. Het toilet is dus even niet bruikbaar.
  • Leeg de cassette in de daarvoor bestemde afvoer en spoel hem goed na. Gebruik de daarvoor bestemde kraan of slang, níet de schoonwaterslang.
  • Haal een doekje door de nis en over de cassette voor je deze terugplaatst.
  • Was je handen naderhand grondig.
  • De vloeistof is twee dagen werkzaam, maar als je met zijn tweeën de wc gebruikt, is het praktisch om de wc iedere 24 uur te legen, omdat de cassette dan nog hanteerbaar is. Als je wacht tot het waarschuwingslampje gaat branden, is de cassette bijna niet meer te tillen.

Schoonmaakbeurt voor je toiletcassette

Na een seizoen gebruik wil je wel eens een grote schoonmaakbeurt geven je toiletcassette. We laten zien hoe het moet op deze pagina.

Lekkage

Wanneer je last hebt van lekkage is het tijd voor een onderhoudsbeurt en eventueel de vervanging van enkele onderdelen. We hebben instructies voor je voor de Thetford C2,C3 & C4 serie en voor de Thetford C250&C2690 serie.

  • Als er geen stortplaats voorhanden is, dan kun je ook een gewone wc gebruiken. Doe dat dan wel heel voorzichtig en haal eventuele spetters weg.
  • Voeg voor gebruik een beetje water en toiletvloeistof toe volgens de gebruiksaanwijzing op de fles. Je kunt ook minder gebruiken, maar dan moet je de cassette misschien sneller legen. Dat is een kwestie van uitproberen.
  • Hou de wc-pot schoon. Beter iedere dag vluchtig schoonmaken, dan één keer per week grondig. Er zijn speciale kleine wc-borstels, maar je kunt ook een oude afwasborstel gebruiken of weggooidoekjes. Die moeten bij het restafval en niet in de wc.
  • Als je de wc gebruikt: éérst het klepje openen en dan gaan zitten. Als je het klepje na gebruik opent, spat alles naar boven. Niet fijn.
  • Er is speciaal wc-papier voor chemische toiletten, dat snel uiteenvalt. Als je niet te veel papier gebruikt per keer, kan gewoon wc-papier ook. Gebruik geen keukenrol, want dat valt niet uit elkaar.