Stroomvoorziening - Slim bekeken: zonnepaneel plaatsen


Na de theorie volgt de praktijk. Als is uitgerekend hoeveel energie nodig is voor het gewenste stroomverbruik in de camper, is het mogelijk om een keuze te maken en vast te stellen wat de afmeting van het benodigde zonnepaneel is, of van de panelen. De handige doe-het-zelver kan een paneel zelf plaatsen.

Meten is weten, luidt het gezegde, maar weten op zich is ook erg belangrijk. Bijvoorbeeld of er voor het gewenste zonnepaneel voldoende ruimte is op het dak. Misschien zijn meerdere kleine panelen nodig. Onderzoek ook welke elektronica in de camper is gebruikt, om de regelaar erbij uit te kunnen kiezen. Als de fabrikant van de camper de bekabeling voor het zonnepaneel al heeft aangelegd, zoals hier het geval is, maak je daar natuurlijk gebruik van.

NKC Zonnepaneel 3

Stap 1
De voor- en achterspoiler uit de set houden het zonnepaneel uit de wind. Deze spoilers aan de lijst van het paneel schroeven is de eerste stap naar montage op het dak. Op de spoilers ligt het paneel vrij van het dak, waardoor het in vol zonlicht koeler blijft en een beter rendement heeft.

NKC Zonnepaneel 10

Stap 2
De afmetingen van het te plaatsen paneel zijn natuurlijk bekend. Het uitmeten van de montageplaats is daarna belangrijk. De stroomdraad van paneel tot dakdoorvoer moet zo kort mogelijk blijven en de kabelgoot liefst strak en haaks zijn aangelegd van paneel naar dakdoorvoer. Voor het schroeven en boren is kennis van de dakconstructie bovendien belangrijk.

NKC Zonnepaneel 9

Stap 3
Er is veel aandacht voor het reinigen van het dak. Op de schone, nauwgezet ontvette dakplaat houdt lijmkit perfect en zijn afdichtingen gegarandeerd langdurig waterdicht. Ook de spoilers krijgen deze behandeling.

NKC Zonnepaneel 13

Stap 4
Op de spoilers is een riante hoeveelheid lijmkit aangebracht. Vakkundig en zeer precies vleit de campermonteur het paneel op z’n plaats op het dak. Daarna plaats hij ter fixatie aan beide zijden schroeven door de spoilers in het dak.

NKC Zonnepaneel 18

Stap 5
Verstopt achter de wand in een bovenkastje ligt de kabel voor het zonnepaneel soms al klaar. Deze standaardkabels zijn natuurlijk al netjes weggewerkt. Met een dakdoorvoer die uitkomt in een kast, blijft de stroomkabel ook binnen uit het zicht. Omlaag leiden kan eventueel in de hangkast of achter gordijnen.

NKC Zonnepaneel 34

Stap 6
Een rubbertje in het mogelijk scherpe gat in de aluminium dakplaat beschermt de stroomkabel. De met een riante hoeveelheid lijmkit op het dak bevestigde dakdoorvoer onttrekt het geboorde gat en de kabel aan het zicht en sluit het geheel waterdicht af.

NKC Zonnepaneel 44

Stap 7
Als alle aansluitingen zijn gerealiseerd, is het tijd om te meten of het paneel ook werkt. Het kan nog steeds van de spoilers af. Werkt alles, dan is vastlijmen van het paneel op de spoilers de volgende stap.

NKC Zonnepaneel 47

Stap 8
Monteer de regelaar zo dicht mogelijk bij de plek waar hij wordt aangesloten, de accu of de camperelektronica. In dit geval past de Schaudt-regelaar perfect bij het Schaudt-elektroblok.

NKC Zonnepaneel 49

Stap 9
Plug de stekker van de regelaar in de aangegeven aansluiting op het elektroblok van Schaudt. Na het plaatsen van de zekering laadt het zonnepaneel zowel de boordaccu als de startaccu. Is dergelijke moderne elektronica niet aanwezig, lees dan de gebruiksaanwijzing van de camper of vraag de dealer of een specialist om informatie.

Bekijk ook de video: