Stroomvoorziening - Booster


Inhoudsopgave - Stroomvoorziening


Booster

Inleiding

Door lange stroomdraden in combinatie met een flinke stroomafname daalt de spanning van de boordaccu flink. Onder die omstandigheden functioneert onder meer de koelkast niet meer optimaal. Ook de dynamo krijgt de boordaccu veelal niet optimaal op spanning. Er is spanningsverlies onderweg naar de boordaccu.

In dat geval is een hulp noodzakelijk. De booster is zo'n hulp. Er zijn camperaars die veel baat hebben bij toepassing van een booster in hun kampeerauto.

Booster

Met dit apparaat is het zelfs mogelijk bij relatief korte ritten de boordaccu weer op spanning te krijgen.

De booster wordt opgenomen in de plusdraad naar de boordaccu. De moderne accu's, zoals de gel- en AGM-accu, vragen om een booster die op basis van de IUoU-krakteristiek laadt en met het juiste vermogen. De laadkarakteristiek staat aangegeven op het typeplaatje van de booster.

De IUoU-laadkarakteristiek zal niet alleen de laadstroom van de dynamo verhogen wanneer dat nodig is, maar ook de laadspanning verhogen tot de waarde welke voor elk type batterij voor een volledige lading nodig en vereist is volgens de specificaties van de accu. Een goed gevulde accu is het resultaat en overladen is uitgesloten.

Sommige boosters hebben een keuze schakelaar voor gel- AGM- of standaard zuuraccu en kunnen uitgerust worden met controle meetapparatuur.

Booster Typeplaatje
Booster Typeplaatje

Betekenis laadkarakteristiek

IUoU is een veel toegepaste karakteristiek bij de zogenaamde meertrapsladers. In principe wordt er gesproken over stappen in het laadproces. De betekenis is als volgt:

  • I (boost): de lader begint bijvoorbeeld een halflege accu te laden met een constante stroom. Veelal in de grootte van 10 tot 20% van de capaciteit.
  • U (absorptie): naarmate het laadproces vordert stijgt de spanning. Wanneer de spanning de vooraf ingestelde waarde bereikt, bijvoorbeeld 14,4 of 14,8 V, schakelt de lader over en gaat een vooraf ingestelde periode laden met een constante spanning. In deze fase wordt de accu geladen tot 100%.
  • oU (float): nadat het laadproces is voltooid schakelt de lader over op een lagere spanning, bijvoorbeeld 13,5 V. Deze fase wordt druppellading genoemd en vangt gedurende lange tijd de zelfontlading van de accu op. Zo is het mogelijk zonder problemen in bijvoorbeeld de winterstallingsperiode de lader aangesloten te laten.