Navigatie - kaarten


Op deze pagina vind je meer informatie over vetorkaarten.

Een vectorkaart is afgeleid van de papieren kaart, bevat dezelfde informatie maar is op een andere manier elektronisch opgeslagen. Vroeger waren ze in één kleur, inmiddels lijken ze veel op een gewone papierenkaart. Het grote voordeel van dit type is dat de informatie in lagen is opgeslagen.

Nav Kaartlayers

Er is bijvoorbeeld een laag 'diepte in getallen' en een laag 'dieptelijnen'. Als je die informatie niet nodig hebt, kun je die uitschakelen en wordt het kaartbeeld veel rustiger. Verder kun je de kaart ongelimiteerd vergroten zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Ook de leesbaarheid van letters en getallen blijft optimaal. Vectorkaarten nemen minder geheugenruimte.

Digitaal gebruik van Vectorkaart en rasterkaart

Met behulp van een computerprogramma en een databank kan een kaart op een beeldscherm in vectorweergave of in rasterweergave worden geprojecteerd. Bij vectorweergave kan men veel meer informatie projecteren en behouden lijnen bij het zoomen hun breedte en puntobjecten hun grootte, in tegenstelling tot rasterweergave. De vectorbestanden zijn ook klein, in vergelijking met rasterbestanden. Rasterkaarten zijn niets meer dan elektronische weergaven van papieren kaarten. Het maken van vectorkaarten is zeer arbeidsintensief. Bedrijven als NavTeq en Telatlas houden zich hiermee bezig.

De intelligente vectorgegevens worden in ‘lagen’ opgeslagen en bevatten alle contouren die je op een landkaart vindt, zoals wegen, kruisingen, bebouwing. Het zijn vlakken, lijnen en punten, en met de onderlinge afstanden kan gerekend worden, bijvoorbeeld tussen het punt waar het schip zich bevindt en een oeverlijn of een ton. Hun kenmerkende eigenschappen zoals positie, kleur en vorm worden in de database bewaard, waardoor toevoeging van ter zake doende gegevens (attributen) aan ieder object mogelijk is en de gegevens selectief zichtbaar kunnen worden gemaakt.

 Gerelateerde informatie