Verboden zelf gasfles vullen


Uit veiligheidsoverweging mag de consument niet zelf de gasfles bij een pompstation langs de weg vullen.

Op de gasfles zit namelijk geen 80% vulbegrenzer. Het gevaar bestaat dat de gasfles tot 100% wordt gevuld. Een 100% gevulde fles is een gevaar voor de directe omgeving. Bij iedere graad toename van de omgevingstemperatuur stijgt de druk in de fles namelijk met circa 8 bar.

De kans is groot dat de fles bij oplopende buitentemperatuur gaat bollen en na verloop van tijd zelfs gaat openscheuren. Bij het openscheuren van de gasfles lekt het gas naar de omgeving weg en is er grote kans op brandgevaar.

Ook voor de dampgastank voor LPG, die wel uitgerust is met een 80% vulbeveiliging, geldt dat deze in Nederland niet gevuld mag worden bij een tankstation. 
In veel gevallen is dat in het buitenland wel toegestaan, daarbij is er vaak de eis dat de installatie uitgevoerd moet zijn met een vaste buitenaansluiting voor het vullen.

Gevolgen zelf gasfles vullen

Fles vullen via verloopstuk Gebolde fles Gescheurde fles
Verloopstuk Gebolde fles Gescheurde fles
Op deze wijze vullen van de gasfles bij LPG-tankstations langs de weg is verboden. Bolling geeft aan dat deze fles tot maximaal 100% gevuld is geweest. De fles is verzwakt en is daarmee niet meer geschikt voor gebruik. Het is zelfs mogelijk dat een 100% gevulde fles openscheurt.

Gerelateerde informatie