Asbelasting - Trekhaak - Stekkers


Inhoudsopgave - Asbelasting


Stekkers

Inleiding

Voor de pickup met opzetunit en de Fifthwheeler wordt vaak de 13-polige stekker toegepast. Dit type stekker was nodig bij de komst van het mistachterlicht, de achteruitrijlamp, de toepassing van een boordaccu en de vraag naar afzonderlijke aansluitingen voor extra stroomverbruikers, zoals de koelkast. Deze stekker heeft ook enkele vrije aansluitingen.

De volgende informatie geldt voor de pickup met opzetunit en de Fifthwheeler, maar is ook zinvolle informatie voor de aanhangwagen en de boottrailer. Het is algemene informatie. Meer gedetailleerde informatie krijgt u via de leverancier van de stekkerdozen.

13-polig

Multicon en Jaeger brengen de 13-polige stekkers op de markt. Op de MulticonWest-stekkerdoos kan naast de 13-polige stekker ook een 7-polige stekker worden aangesloten. Hiervoor is geen adapter nodig. De stekkerdoos van Jaeger heeft wel een adapter nodig voor het aansluiten van een 7-polige stekker.

Constante stroom

Er zijn twee constante stroomdraden. Een stroomdraad vanaf de startaccu die voor de stroom zorgt voor bijvoorbeeld de koelkast, de verlichting en de waterpomp in de opzetunit en de Fifthwheeler. En een stroomdraad tussen de dynamo en de boordaccu, voor het laden van de boordaccu.

Stroom uit de startaccu

De stroomdraad die op de startaccu is aangesloten levert via de stekkerdoos 12-Volt. De grote afstand en mogelijk de verschillende onderbrekingen van de stroomdraad hebben spanningsverlies tot gevolg. Zo vermindert de prestatie van de koelkast bij 11,5 Volt al met ongeveer 50%.

De verbinding is als volgt. Gebruik een rode stroomdraad met een doorsnede van ca. 4 mm, die rechtstreeks wordt aangesloten op de startaccu en het aansluitpunt op de stekkerdoos, zonder onderbrekingen. Een 'zwevende' zekering van minimaal 15 Ampère is nodig. Monteer deze binnen een afstand van 25 cm vanaf de startaccu. Sluit de vaste stroomdraad bij een 13-polige stekker aan op pool nr. 9 en bij een 7-polige stekker op pool nr. 2/54G.

Boordaccu opladen

De dynamo zorgt voor het opladen van de boordaccu. Door de lange bedrading kan er spanningsverlies optreden. Dit kan worden ondervangen met het installeren van een booster. Dit apparaat kan lage spanningen uit de constante stroomdraad omvormen tot een laadspanning van 14,2 Volt.

Ook hier moet de stroomdraad een doorsnede hebben van ca. 4 mm. Gebruik een andere kleur stroomdraad dan de constante stroomdraad (rood) welke de koelkast en dergelijke van 12-Volt voorziet. Sluit de stroomdraad aan op pool nr. 10 van de 13-polige stekkerdoos.

Klik op onderstaande afbeelding voor een vergroting [pdf]

Boordaccu opladen

Bedrading aansluiten

Het aansluiten van de bedrading is voor een 7-polige en voor een 13-polige stekker volgens de schema's hieronder.

7 polig

13 polig Jaeger

13 polig Multicon