TV in de camper


Op deze pagina vind je meer informatie over tv kijken in de camper.

Van analoog naar digitaal

In Nederland is het merendeel van de woningen aangesloten op de ‘kabel’ en wordt gekeken naar digitale televisie in SD of HD kwaliteit, ook wel bekend onder DVB-C (Digital Video Broadcasting – Cable). Ook is iedereen bekend met decoders, smartcards en abonnementen met TV-providers.

Maar wie met de camper op pad is, kan de kabel niet uitrollen en met de ‘thuisvoorzieningen’ TV kijken.

Als men in de camper op camping, camperplaats of parkeerplaats toch naar het favoriete sport- of soapprogramma wil kijken of ’s avonds naar het laatste nieuws in bed, moet gebruikmaken van de TV-signalen die via de ether worden gestuurd.

Het oude systeem van analoge televisie via een spriet of hark antenne, bestaat al enige jaren niet meer. Analoge televisiesignalen zijn vervangen door:

DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial)

Met behulp van zendmasten en in Nederland bekend onder de naam Digitenne van KPN. 
DVBT

Opmerking: in de meeste Europese landen kent men ook (DVB-T) Digitenne, echter zijn Nederlandse zenders daar niet te ontvangen.

DVB-S (Digital Video Broadcasting – Satellite)

Satellieten worden gebruikt voor het verzenden van TV-signalen. In Nederland geëxploiteerd door CanalDigitaal en in Belgie door TV-Vlaanderen.

DVBS
TV-signalen die via satellieten (DVB-S) worden verzonden kunnen in nagenoeg alle Europese landen worden ontvangen. Hiertoe worden TV-signalen vanuit een grondstation opgestraald (Uplink) naar de satelliet die in een vaste baan boven de evenaar hangt, en van daaruit teruggestraald naar een beperkt gebied op aarde (footprint) en ontvangen (downlink) door de satellietschotel. De signalen leggen een afstand af van 2 x 36.000 kilometer, wat voor enige vertraging zorgt.

Voor ontvangst dient er een onbelemmerd zicht te zijn van de schotel op de satelliet. Gebouwen, bomen maar ook zware wolken kunnen de ontvangst beperken.

De satellieten

De satellieten die voor de Nederlandse camperaar van belang zijn:

  • Astra 1 - deze bevindt zich op 19,2 graden oost en is de satelliet voor het ontvangen van de -meest bekende- Nederlandse publieke en commerciële zenders in SD kwaliteit.
  • Astra 2/Eurobird - deze satelliet bevindt zich op 28,2 graden oost en heeft een groot aanbod zogenaamde Free-to-Air (FTA) zenders. Deze zijn gratis, dus zonder smartkaart en/of abonnement te ontvangen. Verder zitten op deze satelliet Engelse zenders zoals de BBC(HD) 1, 2, 3, en 4, ITV 1(HD), ITV 2, ITV 3, Channel 4 London, Movies 4 men, True movies 2, enz.
  • Astra 3 – deze satelliet bevindt zich op 23,5 graden oost en zendt alle Nederlandse publieke, regionale en commerciële zenders in HD kwaliteit en de Canal Digitaal themazenders uit.
  • Eustelsat - op 9 grade oost. Joyne maakt gevruik van deze satelliet.
  • Hotbird - op 13 graden oost en zendt diverse internationale Free-to-Air zenders uit, waaronder zenders uit Rusland, Polen, Italië, Thailand, China, Korea, Servië en diverse zenders uit Afrikaanse landen.

Gerelateerde informatie