Slim gefikst - Vervangen koord plisséhordeur


Het wil nog wel eens gebeuren dat het koord van een plisséhordeur breekt. Als het onder garantie valt, is het geen probleem, maar daarbuiten zijn de kosten soms aanzienlijk. Met wat geduld kan de beetje handige doe-het-zelver de klus echter zelf klaren, met een reparatieset.

 

  Slim Gefixt Hor Stap 1 1 Slim Gefixt Hor Stap 1 2

Stap 1
Verwijder de gehele hordeur, inclusief zijprofielen en gaaspakket. Meestal zit een en ander vast met zelftappende metaalschroeven in de dorpel en in de
zijprofielen. Verwijder het defecte koord uit het gaaspakket. Rijg met de lange naald het nieuwe koord door het gaaspakket.
Allereerst door de onderste drie gaten, zoals in de bijgeleverde werktekening staat aangegeven.

Slim Gefixt Hor Stap 1 0 Slim Gefixt Hor Stap 2 1 Slim Gefixt Hor Stap 2 2

Stap 2
Leg de hordeur op een glad oppervlak. Demonteer het gaaspakket dat is opgesloten in het zijprofiel. De bevestiging verschilt per merk, maar veelal is de deur met een inbussleutel of schroevendraaier te demonteren.

Slim Gefixt Hor Stap 3 1 Slim Gefixt Hor Stap 3 4

Stap 3
Draai de koordspanner in het zijprofiel met de inbussleutel los. Handig is de lengte van het oude koord tot aan het zijprofiel te meten. Zo is de lengte vanaf de koordspanner voor het nieuwe koord vastgesteld.

Slim Gefixt Hor Stap 4 1 Slim Gefixt Hor Stap 4 2

Stap 4
Verwijder het plastic eindblokje aan de onderkant en bovenkant van de trekbalk. Schuif het gehele gaaspakket uit het zijprofiel en de trekbalk.

Slim Gefixt Hor Stap 5 1 Slim Gefixt Hor Stap 5

Stap  5
Verwijder het defecte koord uit het gaaspakket. Rijg met de lange naald het nieuwe koord door het gaaspakket. Allereerst door de onderste drie gaten, zoals in de bijgeleverde werktekening staat aangegeven.

Slim Gefixt Hor Stap 6

Stap 6
Maak een lus zoals aangegeven en plaats op de juiste plaatsen de koordverbinders. Wacht nog even met het vastknijpen van de koordverbinders. Rijg het koord door het gaaspakket nu door de andere drie gaten, zoals in de tekening staat aangegeven.

Slim Gefixt Hor Stap 7

Stap 7
Trek de koorden strak langs het gaaspakket. Zorg dat de koordverbinders op de aangegeven positie worden gelegd. Klem vervolgens de koordverbinder aan de drie koorden met de waterpomptang. Knip daarna de gemaakte lus af. Herhaal deze handeling aan de andere zijde van het gaaspakket.

Slim Gefixt Hor Stap 8 1 Slim Gefixt Hor Stap 8 2

Stap 8
Plaats de koordspanner aan het uiteinde van het koord en knoop deze vast. Doe dit ook voor de andere zijde.

Slim Gefixt Hor Stap 9 1 Slim Gefixt Hor Stap 9 2

Stap 9
Schuif het gaaspakket in de trekbalk. Plaats vervolgens de eindblokjes onder en boven weer terug.

Slim Gefixt Hor Stap 10 1 Slim Gefixt Hor Stap 10 2

Stap 10
Schuif de twee koordspanners in de zijprofielen. Span het koord en zet de koordspanner met de inbusboutjes vast. Monteer de zijprofielen weer in de hordeur zoals in stap 2 gedemonteerd.

Slim Gefixt Hor Stap 11

Stap 11
Controleer de juiste koordspanning en bouw de hordeur vervolgens weer in.

De reparatieset is verkrijgbaar via www.horrex.nl.