Accessoires - Slim gefikst: Rollo's weer op spanning


Verduisteringsrolgordijnen en insectenhorren gaan ontelbare malen op en neer. Niet zo gek dat na langdurig gebruik de veerspanning van de assetterolgordijnen terugloopt. Het is onhandig om de rollo met kracht te moeten bedienen. De veerspanning is relatief makkelijk te herstellen.

Slim Gefikst Rollo Hoofd

1.

De cassette van de rolgordijnen is bij de meeste merken met kruisschroeven bevestigd. Draai de schroeven van de cassette zowel links als rechts los. Bij sommige cassettes zitten de schroeven verborgen onder een afdeklijst. Wip in dat geval deze lijst er met een dunne schroevendraaier af.

Slim Gefikst Rollo Stap 1

2.

Schuif de cassette naar boven uit de beide geleidingsrails en neem de cassette van de wand. Als dit niet kan, bijvoorbeeld doordat er geen ruimte is om de cassette naar boven te schuiven, moeten eerst ook de geleiderails worden verwijderd. Draai hiervoor de kruisschroeven los waarmee de rails zijn bevestigd.

Slim Gefikst Rollo Stap 2

3.

De cassette op de tafel leggen zodat de twee kunststof stelschroeven zichtbaar worden. De beide rollo’s hebben ieder een eigen stelmogelijkheid voor de veerspanning. De voorste stelschroef is van de voorste rollo.

Slim Gefikst Stap 3

4.

Draai met een platte schroevendraaier de stelschroef tegen de veerspanning in, zodat de stelschroef los uit de uitsparingen getrokken kan worden.
Let erop dat de schroevendraaier in de sleuf blijft, anders verliest de rollo alle veerspanning. Draai de stelschroef tegen de veerspanning in wat strakker aan en druk de schroef weer terug in de cassette.

Slim Gefikst Rollo Stap 4

5.

Draai de stelschroef een kwartslag nadat deze door de uitsparingen is gedrukt. Zo zit de schroef weer geborgd achter de wand van de cassette. Mocht de schroef onverhoopt uit de uitsparing springen: breng opnieuw spanning op de veerrol en herhaal de procedure.

Slim Gefikst Stap 5

6.

Stel de veerspanning van de andere rollo op dezelfde manier af en monteer de cassette weer tegen de camperwand. Spuit boven in de geleider spaarzaam wat siliconenspray, om de rollo’s soepel te kunnen laten lopen.

Slim Gefikst Rollo Stap 6

7.

Voorzie ook beide geleiderails van siliconenspray en verwijder de overtollige hoeveelheid met een doek.

Slim Gefikst Rollo 7

Bekijk ook de video: