Camper verkopen? Dit zijn de mogelijkheden

Ooit komt het moment dat je afscheid moet nemen van je camper. Of is verhuren nog een optie? Koop je een nieuwe camper dan is inruilen van de oude vaak de beste optie. Maar ook als je stopt met camperen zijn er verschillende mogelijkheden om jouw camper te verkopen. De NKC zet ze graag voor je op een rijtje.

Via (je vertrouwde) camperdealer

Als je tevreden bent met je eigen dealer kan je vragen of hij interesse heeft. Voordeel: jij kent hem en hij kent jou en je camper. Bovendien heeft hij contact met belangstellenden in de regio en kan misschien gauw een match vinden.
Je kan ook een ander bedrijf benaderen. Een bedrijf betaalt je minder dan de gangbare verkoopprijs. Het heeft namelijk ook te maken met verkoopkosten, een winstbedrag en eventueel nieuwe APK en garantie.

Een adressenlijst van camperbedrijven kun je vinden op de website van Campercontact.

Via verkoopwebsites

Zet je de camper zelf te koop op een website dan heb je zelf de touwtjes in handen. Het hele proces vanaf een aansprekende advertentie, goede communicatie met kopers, beantwoorden van biedingen, tot het organiseren van bezichtigingen. Dit kost tijd, maar is ook een mooie uitdaging waarbij je nauw contact hebt met de nieuwe eigenaar van je camper.

Als je de advertentie opstelt is het belangrijk om goede foto's te maken, rondom en van binnen. Laat zien wat er bijzonder is aan de camper en geef een zo duidelijk en uitgebreid mogelijke omschrijving. Denk hierbij aan de afmetingen, rijklaar- en toegestane massa (achterop kentekencard), Euroklasse, aantal goedgekeurde zitplaatsen, aantal bedden, accessoires, etc. 

Maak de camper goed schoon en leeg. Zorg dat de camper in goede staat is en los eventuele technische mankementen op. Voorkom dat je moet uitleggen waarom de camper oude banden of kapotte verlichting heeft, maar los dit soort dingen op vóór de verkoop. Zorg ervoor dat bewegende delen goed gesmeerd zijn. Het helpt als je een compleet overzicht hebt van het onderhoud en de werkzaamheden, voeg daarvan de rekeningen toe. Als verkoper heb je informatieplicht over alles wat je weet en van belang is voor de koper. Verzwijg je gebreken bewust dan kan de koper je hier later op aanspreken.

Ga mee met een proefrit of vraag om een onderpand. Denk aan het risico tijdens een proefrit, zoals schade en diefstal. Wees alert op malafide kopers rondom betaalacties. Reageer niet op mensen die vanuit het buitenland in onderhandeling willen.

Een prijsindicatie is bijzonder lastig zonder een echte taxatie. Er is geen koerslijst voor campers. Probeer een indruk te krijgen door vergelijkbare campers via aanbodportalen op te zoeken. Bedenk dat de verkoopprijs bij bedrijven altijd hoger ligt dan de aankoopprijs omdat het bedrijf bijkomende service- garantie- en verkoopkosten heeft.

Enkele websites met camperaanbod zijn Tweedehandscamper.nl, Marktplaats, Autotrack, Campersite, CampersCaravans, kampeerzaken of gaspedaal.nl.

Via een campermakelaar

De makelaar kent de markt, heeft een uitgebreid netwerk en regelt het verkoopproces van A tot Z. De kosten die in rekening worden gebracht, zijn doorgaans de courtagekosten, deze kunnen vast zijn of een percentage. Campermakelaars als bijvoorbeeld Motorhome Depot, Campermakelaar en World Next Door, werken op basis van "no cure no pay".

Via een opkoper

Je kunt jouw camper via internet aanbieden aan een opkoper. De opkoper bepaalt zijn prijs en brengt direct een bod uit. Foto's en een omschrijving van de camper is vaak voldoende om de verkoop, inclusief financiële transactie snel af te wikkelen. Je ontvangt een veel lagere verkoopprijs dan de marktwaarde. Het wil wel eens voorkomen dat bij de uiteindelijke transactie ineens toch gebreken of beschadigingen worden geconstateerd en de geboden prijs verlaagd wordt. Als je dan onder tijdsdruk staat kan je soms niet veel anders dan toch maar akkoord gaan.

Overdracht kenteken

Beide partijen stellen samen een koopcontract op. NKC heeft een voorbeeld koopcontract opgesteld. Maak ook afspraken over wat er bij de camper hoort (lijst van zaken). Na afsluiten van een koopovereenkomst volgt de (aan-)betaling en moet het kenteken worden overgeschreven.

De verkoper heeft een geldig en compleet kentekenbewijs nodig en de beide delen van de tenaamstellingscode. Op de website van de RDW kun je precies vinden wat je nodig hebt als verkoper. 

Het kenteken van de camper moet op naam van de koper gezet worden. De koper moet dit zelf regelen. Dat kan op het postkantoor of online bij de RDW

Op het moment dat de camper is overgeschreven, krijgt de koper het zogenaamd vrijwaringsbewijs. Deze overhandigd de koper aan de verkoper. Bewaar het goed, omdat dit bewijst dat de camper niet meer van jouw is. Jij bent dan dus ook niet meer verantwoordelijk voor de verzekering, APK, boetes en wegenbelasting. Wees alert op malafide handelaren, die soms vrijwaringsbewijzen vervalsen.

Is de administratie op orde dan kan de sleutel, of in veel gevallen de sleutelbos worden overhandigd.

Veel succes met de verkoop!