Camper huren: welke camper heb je nodig?

Je wil ontdekken of reizen met een camper iets voor je is en besluit een camper te huren. Maar voordat je een camper huurt, moet je erachter komen welk type camper het beste past bij je gezinssituatie én de reis die je gaat maken. Kortom: wat voor soort camper heb je nodig?

Je kunt een camper huren via een bedrijf of dealer, bij een particulier of een deelplatform. Grote platforms in Nederland zijn Goboony en PaulCamper. Als je daar een camper huurt, krijg je een camper mee van een particulier, maar staat er organisatie garant voor de huur. Prettig als er iets misgaat, maar ook krijg je support van het deelplatform voor, tijdens en na de huurperiode.

Welke camper heb je nodig?

Ben je alleen? Ga je als stel op reis? Of neem je kinderen mee? Je reisgezelschap bepaalt voor een groot deel wat voor soort camper jij nodig hebt. Maar ook de periode waarin je reist, het gebied waar je naartoe wil, jouw manier van reizen, je rijervaring en je behoeftes spelen een rol. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rijtje.

Camperbus: klein maar fijn

Een camperbus heeft het formaat van een grote personenauto. Het grootste voordeel van zo’n bus is dat je op plekken komt waar grote campers niet makkelijk komen. Je bent lekker wendbaar op de weg en rijdt met gemak door tunnels, smalle straatjes en parkeergarages. Aan de binnenkant lijkt een camperbus(je) meer op een auto dan op een camper. Van de achterbank kan een bed worden gemaakt. Verwacht geen complete keuken, maar een simpel kookhoekje met twee gaspitten en een spoelbak. Ook een badkamer ontbreekt. Vaak zit er in een camperbus wel een mobiel toilet: check dit bij de verhuurder.

Buscamper: een grote auto

Een buscamper is een camper die er van de buitenkant uitziet als een bestelbus, maar die van binnen wel een keuken, zithoek, bed en zelfs een badkamer heeft. De voordelen van een buscamper zijn dat het rijden voelt alsof je in een personenauto rijdt en dat je er de maximale snelheid in mag rijden. Hoewel een buscamper een complete inventaris heeft, is er wel weinig loopruimte. Vaak is er een hefdak met hierin een slaapmogelijkheid. Een buscamper is in gebruik voordelig: qua brandstof, maar ook tolwegen en veerboten zijn met een buscamper goedkoper dan met een integraal, halfintegraal of alkoof. Als je in de winter gaat camperen, check dan bij de verhuurder of de buscamper die je op het oog hebt goed geïsoleerd is.

Halfintegraal: veel ruimte

Een halfintegraal is groter dan een buscamper en heeft een bestuurderscabine met hierachter een woonruimte. Een halfintegraal heeft dus de neus van een bestelbus maar is verder een volwaardige camper. De stoelen in de cabine kunnen meestal draaien en op deze manier bij het woongedeelte van de camper worden betrokken. Een halfintegraal biedt vergeleken met een camperbus of buscamper meer bewegingsvrijheid, voetenruimte en aanzienlijk meer stahoogte. Zeker wanneer je met meer dan twee personen bent, kan dit veel voordelen hebben. Een halfintegraal heeft ook meer laadruimte en beschikt over veel meer kastjes voor het opbergen van spullen.

Integraal: luxe vakantiehuis

Bij een integraal zijn de cabine en het leefgedeelte geen twee afzonderlijke ruimtes, maar één geheel, ofwel geïntrigeerd. Integraalcampers hebben een grote panoramavoorruit. Zo’n ruim zicht is niet alleen fijn en mooi, maar ook veilig omdat je alles goed kan zien. Een integraalcamper is de meest luxe camper die er is; door de ruimte is het een compleet vakantiehuis. De cabine is meestal voorzien van een hefbed. Doordat de zijwanden van de camper uit één geheel bestaan en doorlopen tot aan de voorkant, zijn dit soort campers vaak meestal goed geïsoleerd.

Alkoofcamper: praktische keuze

Een alkoofcamper heeft een uitbouw boven de cabine. In deze alkoof vind je een vast bed. Alkoofcampers zijn vanwege dit extra vaste bed populair onder gezinnen. Het nadeel van de alkoofcamper is dat hij vanwege de minder gestroomlijnde vorm aan de voorkant meer brandstof verbruikt dan een bus of integraal. Ook staat dit type camper erom bekend dat hij tijdens het rijden zijwind vangt. Het hoge dak maakt een alkoofcamper wat log, maar qua lengte en breedte is dit type camper goed te gebruiken voor beginnende camperaars.

Maak je keuze!

Nu je weet welke soorten campers er zijn, kun je beslissen welke type camper het beste bij jouw wensen past. Hoeveel personen gaan er mee? Hoeveel spullen gaan er mee? Heb je al rijervaring? En: ga je in de zomer of winter op reis en ga buiten of ook veel binnen leven? Wil je binnen of buiten koken? Als je het antwoord op weet op deze vragen ontdek je al snel of je beter kunt gaan voor een grote camper of een kleine maar fijne bus.