Praktijkvoorbeelden - Waar moet ik bij de aankoop van een kampeerauto op letten?


Wij zijn van plan een camper aan te schaffen. Zijn er dingen waar we speciaal op moeten letten? We hebben nog niet besloten of het een nieuwe of een tweedehands kampeerauto wordt.

NKC Juridische Helpdesk:
Drie tips om problemen te voorkomen

Overweeg de camper aan te schaffen bij een verkoper die is aangesloten bij de Bovag, want dat heeft een aantal voordelen. Zo kunnen klanten een beroep doen op de bemiddelingsregeling van de Bovag, als ze er bij een meningsverschil met de verkoper niet uit komen. Lukt het de brancheorganisatie niet om het geschil op te lossen, dan kan de zaak worden voorgelegd aan de geschillencommissie. Voor Bovag-bedrijven gelden ook standaard garantieregels.

Leg alle afspraken rond de aankoop hoe dan ook vast in een schriftelijke koopovereenkomst, bijvoorbeeld als het gaat om de garantie en de leveringsdatum. Haalt de verkoper deze datum niet, dan kan de overeenkomst worden ontbonden, zonder deze partij in gebreke te stellen. Bovendien kan er recht op schadevergoeding bestaan. En als er al een vakantie is geboekt, is een beroep op vervangend vervoer mogelijk.

Betaal pas als de camper en het op naam gestelde kenteken er zijn. Wie eerder betaalt of een aanbetaling doet, is bij faillissement van de verkoper het geld zo goed als zeker kwijt. Want de koper is dan nog geen eigenaar van de camper. Dat is pas het geval als de wagen op naam staat en als de sleutels zijn overhandigd. Het op naam zetten is niet voldoende. Er zijn meerdere mogelijkheden voor het betalen van een kampeerauto zonder met een tas vol geld over straat te gaan. De bank kan eenmalig de limiet van een pinpas of creditcard verhogen en het is mogelijk om telefonisch een spoedoverboeking doen. Ter plekke via internetbankieren de betaling doen, kan natuurlijk ook.