Praktijkvoorbeelden - Moet mijn huurcamper winterbanden hebben?


Ik ga komende winter een kampeerauto huren en een tocht maken door Duitsland. Kan ik van de verhuurder eisen dat hij winterbanden onder de camper monteert?

NKC Juridische Helpdesk:
De huurder is verantwoordelijk

Wie onder winterse omstandigheden in Duitsland met een camper op de weg komt, is verplicht om met winterbanden te rijden. Bovendien moet de auto ook op andere manieren aan de winterse omstandigheden zijn aangepast. Zo moet er voldoende ruitenwisservloeistof in het reservoir zitten. Deze regels gelden voor alle auto’s en wie ze overtreedt, riskeert een boete.

 Ook wie met een huurcamper op stap gaat, moet zorgen dat de wagen is toegerust voor winterse omstandigheden. Het is verstandig om hier goede en sluitende afspraken over te maken met de verhuurder en deze bij voorkeur schriftelijk vast te leggen. De mededeling van de huurder dat hij van plan is naar Duitsland te gaan, is onvoldoende om de montage van winterbanden af dwingen. Als de verhuurder niet bereid is winterbanden te monteren, dan zit er weinig anders op dan een verhuurder te zoeken die dat wel wil. Wie deelneemt aan het verkeer in Duitsland, of in welk ander land ook, blijft zelf verantwoordelijk voor het naleven van de regels die daar gelden.