Praktijkvoorbeelden - Moet ik een andere huurcamper accepteren?


Onze vorige vakantie wilden wij met een huurcamper op pad. Na lang zoeken hebben wij via internet de gewenste camper uitgekozen en geboekt bij een verhuurbedrijf. Echter, bij het ophalen van de camper bleek dat het bestelde type niet meer beschikbaar was. We kregen een ander model. Moesten we dit zomaar accepteren?

NKC Juridische Helpdesk:
Nee, vraag een alternatief zonder extra kosten

De huurder sluit een overeenkomst met de verhuurmaatschappij. Daarin staat om wat voor model camper het gaat en vaak ook de klasse waarin de camper valt. Als de overeenkomst eenmaal is gesloten, mag de huurder verwachten dat de verhuurmaatschappij voor een correcte naleving zorgt en rekening houdt met eventuele wensen.

Als op het moment van het afhalen van de camper blijkt dat de aangeboden camper niet het type is dat in de overeenkomst wordt genoemd, hoeft de huurder de overeenkomst niet na te komen. Maar wie de volgende dag op vakantie had willen gaan, heeft daar natuurlijk niet zoveel aan. Een welwillende verhuurmaatschappij zal een vervangende camper aanbieden. Dit behoort dan minstens een gelijkwaardig model te zijn.

Het aanbieden van een andere wagen met meer luxe behoort ook tot de mogelijkheden, maar dan zonder dat er een meerprijs is verschuldigd. De huurder is tenslotte niet verantwoordelijk voor de beheersing van de vloot van de verhuurder, dit soort zaken is zijn risico. Ook is het de huurder niet te verwijten dat het gereserveerde model niet meer beschikbaar is. Het is dan ook volgens de regels van de redelijkheid en billijkheid dat de vervangende camper beschikbaar wordt gesteld, zonder extra kosten.

Bij het ophalen en in gebruik nemen van de camper is het van belang om samen met de verhuurder om de camper heen te lopen en ook een kijkje te nemen op het dak. Dit laatste in verband met eventuele hagelschade. Onderteken samen met de verhuurder het formulier waarop schades en eventuele gebreken zijn vermeld. Neem geen genoegen met de mededeling dat de verhuurder dit later verwerkt op het verhuurformulier.

Let bij het huren van een camper ook altijd op de algemene voorwaarden, de zogenaamde kleine lettertjes. Daarin staat bijvoorbeeld hoe een huurder moet handelen als er onverhoopt een ongeluk plaatsvindt, of in het geval van pech. Ook kan sprake zijn van het doorberekenen van een bepaald bedrag aan eigen risico. Het is goed vooraf te weten wat de hoogte van het eigen risico is en wanneer dit wordt doorberekend.

 

NKC TIP

Controleer voor het huren van een camper of de rechtsbijstandsverzekering de juiste dekking heeft voor het geval er een geschil ontstaat over de huur van de camper, er een ongeval plaatsvindt, of als zich een kwestie rond verkeersregels voordoet. Let daarbij wel op een eventuele wachttijd.