Praktijkvoorbeelden - Mag je zonder gordels reizen op banken in lengterichting?


In het woongedeelte van mijn kampeerauto zijn de banken in de lengterichting geplaatst en niet voorzien van gordels. Is het desondanks toegestaan personen op deze banken te vervoeren? Ik heb een inzittendenverzekering met daarin een dekking voor vier personen.

NKC Juridische Helpdesk:
Alleen voor nieuwere campers zijn er regels

Tijdens het rijden in een kampeerauto is het slechts toegestaan de zitplaatsen te gebruiken die ‘daarvoor zijn bedoeld’. Dit is nogal een breed begrip. Daarom is besloten om vanaf juni 2004 op het kentekenbewijs van nieuwe kampeerauto’s aan te geven hoeveel zitplaatsen tijdens het rijden gebruikt mogen worden. Deze moeten goedgekeurde gordels hebben. In oudere kampeerauto’s is het niet altijd duidelijk of een zitplaats, al dan niet met gordel, is bedoeld om tijdens het rijden te gebruiken. Dan geldt het voordeel van de twijfel. De zitplaats mag dan dus tijdens het rijden worden gebruikt.

Banken in de lengterichting van de kampeerauto zijn zeer slecht te beveiligen. Daarom is besloten het gebruik van deze zitplaatsen tijdens het rijden te verbieden in campers die na 19 oktober 2008 in gebruik zijn genomen. Voor kampeerauto’s van voor deze datum wordt aangeraden in ieder geval heupgordels aan te brengen. Als deze zijn gemonteerd, moet de passagier deze ook gebruiken.

Met betrekking tot de inzittendenverzekering is het aan te raden de polisvoorwaarden goed door te nemen als het gaat om het gebruik van gordels en eventueel de verzekeringsmaatschappij te raadplegen, zeker als er meer dan vier mensen worden vervoerd. Of een camper is gebaseerd op een bedrijfsauto of een personenauto, maakt wat betreft de gordelplicht overigens ook nog verschil. Staat er personenauto op het kenteken, dan moeten er gordels aanwezig zijn op alle naar voren gerichte zitplaatsen als de wagen na 31 december 1989 in het verkeer is gebracht.

Is de camper in het verkeer gebracht na 30 september 2000, dan moeten de zitplaatsen die naar achter zijn gericht eveneens zijn voorzien van een gordel. Als er bedrijfsauto op het kentekenbewijs staat, moeten de vanaf 31 december 1997 geregistreerde wagens gordels hebben op naar voren gerichte zitplaatsen. Als zich op maximaal 1,30 meter voor de rugleuning van een zitplaats een veiligheidsscherm of de rugleuning van een andere zitplaats bevindt, is een gordel niet verplicht.