Praktijkvoorbeelden - Mag ik een brandweercamper origineel houden?


Ik wil een oude brandweerauto ombouwen tot camper. Mag ik alle bestickering, verlichting en dergelijke in originele staat laten zitten?

NKC Juridische Helpdesk:
Nee, dat mag niet

Alleen hulpdiensten, zoals politie, ambulance en brandweer mogen blauwe zwaailichten en sirenes gebruiken. Een gewone auto mag niet zijn uitgerust met armaturen voor een blauw zwaailicht, ook niet als de lamp is verwijderd en de armaturen niet zijn aangesloten. Wie een oude brandweerauto of ambulance aanschaft die nog een blauw zwaailicht heeft, moet deze verwijderen. Dat geldt ook voor de oorspronkelijke bestickering van de ambulance of brandweerwagen. Het is namelijk niet toegestaan om de huisstijl van een hulpverleningsdienst zonder toestemming te gebruiken.
Wie de bestickering laat zitten, maakt inbreuk op het merk- en auteursrecht van de staat.
Overigens moet een dergelijke wagen ook bij de RDW worden gekeurd, omdat brandweerwagens en ambulances voertuigen voor speciale doeleinden zijn. Als de auto als camper geregistreerd moet worden, bekijkt de RDW daarbij ook of de wagen voldoet aan de inrichtingseisen voor een camper. Zo moet het voertuig zijn uitgerust met zitplaatsen en een tafel, slaapaccommodatie, kookgelegenheid en opbergfaciliteiten. Meer informatie over
zelfbouwcampers en de wetgeving hierover is te vinden op deze pagina