Praktijkvoorbeelden - Kan mijn inruilcamper alvast in de showroom?


Ik wil mijn camper inruilen voor een nieuw exemplaar, die echter pas over een paar maanden kan worden geleverd. Nu biedt de verkoper mij een hogere inruilprijs als hij mijn camper vast in de showroom mag zetten. Hij blijft dan wel op mijn naam staan. Maar is dit wel verstandig? Wat als er schade ontstaat of als het bedrijf failliet gaat?

Antwoord NKC Juridische Helpdesk:
Dat brengt zeker risico’s met zich mee

Het lijkt misschien een goede deal om een hogere inruilwaarde te krijgen en de kosten van stalling te besparen door de kampeerauto alvast in de showroom te laten zetten. Maar het brengt behoorlijke risico’s met zich mee, bijvoorbeeld in het geval dat de dealer failliet gaat. Als de handelaar de kampeerauto snel verkoopt, heeft hij alvast een bedrag in handen terwijl hij nog niets heeft geleverd. De klant heeft dan nog niets en staat met lege handen als het bedrijf op dat moment failliet gaat. In dat geval kan hij aansluiten in de rij van andere schuldeisers, met een kleine kans om het geld nog terug te krijgen.

Als de kampeerauto nog niet is verkocht op het moment dat het bedrijf failliet gaat, moet de koper bij de curator aantonen dat de kampeerauto nog steeds van hem is, bijvoorbeeld met een eigendomsbewijs. Ook dat kan lastig zijn. De klant kan beide situaties voorkomen door te verlangen dat de handelaar de inruilwaarde betaalt zodra de camper in de showroom staat, maar het is de vraag of hij dat wil.

Het bedrijf is in beginsel aansprakelijk voor de schade aan de kampeerauto als deze daar in de showroom staat. Toch is het verstandig om dit vooraf schriftelijk vast te leggen. Vraag altijd of het bedrijf goed verzekerd is voor schade aan kampeerauto’s van derden die in de showroom staan. Dat voorkomt discussie en ellende achteraf.

Er zitten dus wel wat haken en ogen aan het alvast in de showroom zetten van de inruilcamper. Wie toch een dergelijke deal wil maken, moet dus goede afspraken vastleggen over de uitbetaling van de inruilwaarde en zorgen dat hij aan kan tonen dat de camper zijn eigendom is.