Distributieriem vervangen

De meeste camperaars rijden niet zoveel kilometers. Om narigheid en hoge kosten te voorkomen, is het advies de distributieriem op leeftijd te laten vervangen en niet op het aantal gereden kilometers.

Sommigen stellen de vervanging van een distributieriem uit. Of ze slaan beurten over, waardoor de distributieriem niet bij de juiste kilometerstand wordt vervangen. Dat is verkeerde zuinigheid, ze lopen het risico van hoge reparatiekosten. In dit artikel een aantal zaken op een rij.

Onderhoudsverleden

De aanschaf van een gebruikte camper vormt vaak een probleem. Er kan soms onduidelijkheid zijn over de historie van het onderhoud.

Of de distributieriem op het juiste moment is vervangen, is soms moeilijk te achterhalen. Mocht hier onduidelijkheid over bestaan, dan is het uit veiligheidsoverweging raadzaam de distributieriem te laten vervangen.

Richtlijnen

De richtlijnen lopen sterk uiteen. Fabrikanten nemen de kilometerstand en de leeftijd van de auto als maatstaf. Zo hanteert Fiat bij de Ducato-modellen vanaf 2002 tot januari 2006 een vervangingsinterval van 4 jaar of 120.000 kilometer. Voor de modellen van voor 2002 geldt een interval van 3 jaar of 120.000 kilometer.

Renault hanteert voor de 2,5 liter Masters een interval van 5 jaar of 120.000 kilometer. Ford hanteert voor de 2,5 liter Transit, model 2000, een interval van 5 jaar of 90.000 kilometer. Veel campers rijden echter niet zoveel kilometers en komen dan ook meestal in aanmerking voor de vervangingsinterval op leeftijd.

Levensduur distributieriem

Het kan ook gebeuren dat de distributieriem eerder aan vervanging toe is. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsomstandigheden als korte ritten met veel stops en starts of het rijden in de woestijn met veel zandkorrels in de lucht. Ook de onderhoudstoestand van de motor speelt een niet te onderschatten rol bij de levensduur van de distributieriem. Lekkende motorolie of koelvloeistof op de riem kunnen deze sterk verzwakken. De riem is dan zeker aan vervanging toe.

Verschillende motoren

Voor de campersector hebben de fabrikanten verschillende typen motoren. Het bijbehorende onderhoudsboekje van de basisauto geeft informatie over de vervangingsinterval van de distributieriem, maar vaar daar niet blind op.

Met name in de oude informatieboeken staan niet altijd de laatste richtlijnen. Informeer altijd bij de dealer wanneer de distributieriem aan vervanging toe is.

Kosten vervanging

De kosten voor het vervangen van een riem met de bijbehorende onderdelen liggen tussen de € 500 en de € 900.

De kosten voor de reparatie aan de motor of voor het plaatsen van een ruilmotor zijn vele malen hoger en kunnen oplopen tot zo’n € 3.000 à € 6.000. De keuze is aan jou.