Met de camper naar Italië


Italië is een boeiende lappendeken van regio's en culturen. Bergtochten maken in de Dolomieten, loom genieten van zon, natuur en eten in de Toscane, met open mond de kunstschatten aanschouwen in Florence en Rome, door nauwe straatjes manoeuvreren op Sicilië, belastingvrij kopen in San Marino. Menigeen zal bij vertrek verzuchten: Arrivederci Italia, we komen zeker terug.

Algemene informatie

Hoofdstad
Rome
Inwoners
61,5 miljoen
Betaalmiddel
Euro
Alarmnummer
112
Verkeersbureau
Italiaans bureau voor Tourisme [ENIT]
I www.enit.it
E presidenza@enit.it 
Openbaar vervoer Rome

Overnachten

 • Vrij kamperen mag met toestemming van grondeigenaar. Maar niet:
  - op minder dan 1 km van de bebouwde kom,
  - binnen 50 meter van nationale wegen,
  - binnen 150 meter van plaatsen waar drinkwater gewonnen wordt,
  - binnen 100 meter van historische of kunstzinnige monumenten.
 • Op reguliere parkeerplaatsen, ook langs snelwegen.
 • Op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen.
 • Op campings.

Wegen & Verkeer

 • Tol: informatie staat op deze website. Op deze pagina een overzicht van de toltrajecten en een tolcalculator.
 • Brandstof: diesel en benzine zijn goed verkrijgbaar, wat ook geldt voor LPG in Noord- en Midden-Italië. Zuidelijk is dat minder. Er is altijd een verloopnippel nodig. 
 • Winterse omstandigheden: winterbanden en sneeuwkettingen zijn verplicht daar waar het met borden is aangegeven. Echter, als bij een ongeluk de camper niet voor winterse omstandigheden geschikt gemaakt is, kan de bestuurder (mede)aansprakelijk worden gesteld. In het Aostadal moeten tussen 15 oktober tot 30 april sneeuwkettingen worden meegenomen.
 • Tussen 16 mei en 14 oktober mag op de Italiaanse wegen niet worden gereden met motorvoertuigen die uitgerust zijn met (M+S)- winterbanden met snelheidscodering Q (tot 160 km/u) en lagere snelheden.
  De NKC heeft, omdat de Agilis Campingband deze aanduiding heeft Michelin om een verklaring gevraagd. De reactie van Michelin:
  'Zolang de winterbanden (voor de wet zijn dit alle banden met een M+S markering), dus ook Agilis Camping, een snelheidssymbool hebben dat voldoet voor de maximale snelheid van het voertuig, mag met deze banden ook in de zomer gereden worden.' 
  Dus ook met Agilis Camping met snelheidssymbool Q, zolang de camper niet harder kan dan 160 km/u. Kan de Camper sneller, dan mag men niet meer met deze banden rijden tussen 15 mei en 15 oktober.'
 • Buiten de bebouwde kom inhalen melden met richtingaanwijzer en geluidsignalen.
 • Buiten de bebouwde kom overdag en in tunnels dimlicht.
 • Bij pech waarschuwingslichten aan en 50 meter achter de camper een gevarendriehoek zetten. Iedere inzittende moet bij pech langs de weg staan, een waarschuwingshesje dragen. Toegestane kleuren zijn fluorescerend geel of oranje.

Afwijkende regelgeving

 • Klik hier voor de toegestane snelheden.
 • Milieuzone: Italië heeft meerdere milieuzones in grote plaatsen. Onder andere in Rome, Florence, Genua, Bologna en Milaan. Met een ecopass kunnen de steden een dag of voor een onbepaalde termijn bezocht worden. De prijs van de pas hangt af van de vervuilingsgraad van de camper. Informatie vindt u op deze website.
 • Strenge handhaving autoverbod in centra van Italiaanse steden: automobilisten kunnen in Italiaanse stadscentra een boete van ten minste 110 euro krijgen als ze een zone met beperkte toegang binnenrijden. De boete wordt meestal geïnd door het incassobureau European Municipality Outsourcing dat wordt ingehuurd door de Italiaanse overheid. Bezwaar maken heeft alleen zin als de bestuurder kan aantonen niet ter plaatse te zijn geweest of als de bestuurder de boete pas ontvangt als er meer dan een jaar is verstreken.
  De zone is herkenbaar aan een vierkant wit bord met ‘verboden in te rijden'. Verder staan er tijden en uitzonderingen op. Gemotoriseerd verkeer is in deze zones alleen toegestaan voor vergunninghouders. Doorgaans wordt er gehandhaafd met behulp van flitspalen.
 • Klik hier voor informatie over het vereiste waarschuwingsbord bij het meevoeren van lading.

Overige (camper)reistips